Άνοδος σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη χθεσινή πτώση και να μείνει σε απόσταση ασφαλείας από τις κρίσιμες στηρίξεις που έχουν οριοθετήσει τη διόρθωση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,96% στις 729,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.896,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,11% στις 600,86 μονάδες.

Αν και τα μηνύματα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές, αλλά και εκείνες των ομολόγων, δεν είναι καθόλου υποστηρικτικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει ότι μπορεί να θέσει ένα όριο στη διόρθωση και να μείνει στο εύρος των 720-740 μονάδων στο οποίο κινείται βραχυπρόθεσμα. Αρκετοί του τίτλοι έχουν φυσικά προχωρήσει σε μεγαλύτερες διορθώσεις από αυτές της αγοράς, δημιουργώντας περιθώρια για μικροτοποθετήσεις έως ότου υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη που να συνεχίσει την ανοδική πορεία της αγοράς.

Αυτό που επισημαίνεται πάντως από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι ο βασικός καταλύτης της πρόσφατης διόρθωσης, η παροχολογία Τσίπρα, ίσως εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα, εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι θεσμοί θα συνδέσουν τις αντιρρήσεις τους με την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, κάτι που η κυβέρνηση θέλει διακαώς προκειμένου να τη «ρευστοποιήσει» προεκλογικά.

Η τελευταία εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες του Capital.gr, δηλαδή ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι ένας βασικός μοχλός πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης, έχει προσφέρει κάποια ανακούφιση σε χαρτοφυλάκια που ήδη έχουν εκφράσει, μέσω των πωλήσεών τους, τις ανησυχίες τους για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω του κόστους των παροχών.

Πάντως, ο τελικός απολογισμός για το δημοσιονομικό μέτωπο θα αποκαλυφθεί στο Εuroworking Group της 3ης Ιουνίου και όχι στο σημερινό Eurogroup, καθώς οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να τηρήσουν χαμηλούς τους τόνους λόγω εκλογών. Στις 3/6 όμως θα παρουσιαστεί η τελική θέση της Κομισιόν όπως θα εκφραστεί δημοσίως δύο ημέρες αργότερα (στην τρίτη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας στην οποία αναμένεται να καταγράφονται μία προς μία οι αιτιάσεις των Θεσμών).

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ανακάμπτει σήμερα με κέρδη 3,53%, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Βιοχαλκο. Τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Aegean, Τιτάν και Φουρλής ξεπερνούν το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Jumbo, Λάμδα, Coca Cola, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Σαράντης, ενώ αδύναμες είναι οι Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες δεν έχουν πρόσημο.

 

πηγή    capital.gr

Σχετικά Νέα