Άνοδος πάνω από 1% στις ευρωαγορές

Με κέρδη πάνω από 1% κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά τις αναφορές ότι ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για το εμπόριο και ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγαγε μια εντυπωσιακή νίκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει υπογράψει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αποτρέποντας την εισαγωγή των νέων δασμών στις 15 Δεκεμβρίου σε καταναλωτικά αγαθά αξίας $160 δισ. σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Κίνα έχει δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο η αμερικανική κυβέρνηση να μειώσει το ύψος των δασμών που επέβαλε τους προηγούμενους μήνες. Ο όροι έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο το νομικό κείμενο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter την Πέμπτη ότι ΗΠΑ και Κίνα πλησιάζουν μια “μεγάλη συμφωνία” που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή των προγραμματισμένων δασμών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Συντηρητικοί κυριάρχησαν στις χθεσινές γενικές εκλογές με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να οδηγεί το κόμμα του στη μεγαλύτερη νίκη από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Έναντι του δολαρίου η βρετανική λίρα σημειώνει άλμα 1,8% στα 1,3401 δολ. Το ευρώ χάνει 1,3% έναντι του βρετανικού νομίσματος στο 0,8338.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,6% στις 414,15 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,3% στις 13.385,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύεται επίσης 1,3% στις 5.960,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1% στις 7.343,14 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 1,5%.

Σχετικά Νέα