Ανοδικό ξέσπασμα με εβδομαδιαία κέρδη πάνω από 5,4% στην Wall Street

Με ένα πενθήμερο ισχυρών κερδών διέκοψε το αρνητικό σερί των πτωτικών εβδομάδων της η αμερικανική αγορά, που είδε σήμερα και τους τρεις δείκτες της να ενισχύονται άνω του 2,7% παρόλο που διατηρούνται οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές του με άλμα 820 μονάδων ή 2,7% στις 31.500 μονάδες.

Ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,1% κλείνοντας στις 3.912 μονάδες, όπως και τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 11.607 μονάδες με +3,3%.

Σε επίπεδο εβδομάδας δε, ο Dow Jones “έγραψε” +5,4%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 6,5% και ο Nasdaq ολοκλήρωσε στο +7,5%.

Έτσι και οι τρεις δείκτες διέκοψαν το αρνητικό σερί τριών πτωτικών εβδομάδων, ενώ για τους Dow Jones και S&P 500 η τρέχουσα ήταν η μόλις δεύτερη ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 13.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δυσμενείς συνθήκες που περιβάλλουν το οικονομικό outlook δεν έχουν εκλείψει σε κανένα επίπεδο, κάτι που κάνει αρκετούς να προειδοποιούν για τη συνέχεια εκτιμώντας ότι η ανοδική αντίδραση δεν σημαίνει αλλαγή τάσης αλλά είναι πολύ πιθανό να αποτελεί ένα bear market rally.

“Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη τις τελευταίες τρεις ημέρες ήταν ένα bear market rally από τις βαθιά υπερπωλημένες θέσεις”, έγραψε ο Κρις Σένιακ της Wolfe Research σε σημερινό του σημείωμα.

“Παρόλο που μπορεί να υπάρξει κάποια επιπλέον συνέχεια βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι η ενδιάμεση πτωτική τάση παραμένει άθικτη και ότι η επόμενη καθοδική κίνηση θα έρθει από τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και την υποβάθμιση των εταιρικών αποτελεσμάτων”, προσθέτει.

Όπως έγινε γνωστό άλλωστε σήμερα, η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης έδειξε ότι κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό των 50 μονάδων, σύμφωνα με την έρευνα από το University of Michigan.

Το σημερινό ράλι πάντως ήταν εξαιρετικά διευρυμένο, με 488 από τους τίτλους του S&P 500 να κλείνουν ανοδικά και φυσικά και τους 11 κλάδους τους σε θετικό έδαφος.

Των κερδών ηγήθηκε η κρουαζιέρα, με τη μετοχή της Carnival Corporation να πραγματοποιεί ράλι άνω του 11%, αφότου ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις της έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ παρομοίως η Royal Caribbean Group πραγματοποίησε άλμα 15% και η Norwegian Cruise Line 14%.

Εξαιρετικά ισχυρή πορεία ακολούθησε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, αφότου η Fed δημοσίευσε τα stress tests των τραπεζών, με τον τίτλο της Wells Fargo στο +7% και την Capital One στο +6%.

Γενικότερα, οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν προσηλωμένοι στα μακροοικονομικά στοιχεία για να επαναξιολογήσουν τις πιθανότητες επερχόμενης ύφεσης, στην οποία οι μεγάλοι οίκοι δίνουν πιθανότητες άνω του 50% για το 2023 (Goldman, Citi, Deutsche) ενώ η UBS ανέβασε τις δικές της στο 66%.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε χτες, στη εξαμηνιαία κατάθεσή του στο κογκρέσο, ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ είναι σαφώς πιθανό πλέον, αν και τόνισε ότι η τράπεζα δεν επιχειρεί να την προκαλέσει προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε βέβαια σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι ανησυχίες για μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι υπερβολικές, καθώς οι καταναλωτές διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα που συσσώρευσαν κατά την πανδημία της Covid-19.

“Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι θα είμαστε εντάξει”, ανέφερε ο Τζ. Μπούλαρντ σε ομιλία του σήμερα σε εκδήλωση στη Ζυρίχη. “Είναι λίγο νωρίς για να έχουμε αυτή την συζήτηση για τις πιθανότητες της ύφεσης στις ΗΠΑ”.

Παράλληλα, τόνισε ότι αμερικανική κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργήσει με τόλμη σε ό,τι αφορά στην αύξηση των επιτοκίων και να περιορίσει τον πληθωρισμό, προτού παγιωθούν οι υψηλότερες προσδοκίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα