Ανοδική τάση στις ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα κινούνται την Πέμπτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην πανδημία και στην παραπομπή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,29% στις 410,25 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,6%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κερδίζει 0,42%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX προσθέτει 0,27%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,22% και ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,01%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 σημειώνει άνοδο 0,06%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,02%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη μάχη με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο, η διάθεση εμβολίων σε ολόκληρη την ήπειρο έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας.

Περισσότερα αισιόδοξα νέα από το μέτωπο του εμβολίου κυκλοφόρησαν την Τετάρτη καθώς τα προκαταρτικά δεδομένα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine έδειξαν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και φαίνεται να προκάλεσε ανοσοαπόκριση τόσο σε νέους εθελοντές όσο και σε ηλικιωμένους.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν και οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίζει χθες για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για “υποκίνηση εξέγερσης”.

Προηγουμένως, θετικά πρόσημα σημειώθηκαν στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία από την Κίνα που έδειξαν ρεκόρ εξαγωγών παρά τους κλυδωνισμούς στις οικονομίες από την πανδημία του κορονοϊού. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν 18,1% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 15%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 6,5%, επίσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 5%. Συνολικά για το 2020 οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 3,6% σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τελωνειακές αρχές της χώρας.

Σχετικά Νέα