Ανοδική η τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νέα προσπάθεια να κινηθεί προς τις 1.030 μονάδες κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κρατά στους κόλπους του τη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε στη χθεσινή διόρθωση και τη χρησιμοποιεί ως καύσιμο για υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,48% στις 1.027,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.490,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,11% στις 781,92 μονάδες.

Εστίαση στα επιτόκια
Αν και δεν λείπουν τα βαρίδια, η αγορά δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί προς τον επόμενο μεγάλο στόχο των 1.035 – 1.040 μονάδων, έχοντας και σήμερα τη συμβολή των τραπεζικών της μετοχών, όπως και αυτή των τίτλων που διόρθωσαν πιο έντονα χτες. Βέβαια, η νευρικότητα δεν είναι απούσα, καθώς οι διεθνείς αγορές αναμένουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σήμερα και αύριο, από Federal Reserve, Bank of England και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εν αναμονή και των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η απόδοση (yield) του ελληνικού δεκαετούς δεν έχει καταφέρει να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικά κρίσιμο 4%, καθώς τα πληθωριστικά ρίσκα και η πολυαναμενόμενη συρρίκνωση του ισολογισμού των νομισματικών αρχών πιέζουν τις διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις μακρινής λήξεως, σχολιάζει επί του θέματος ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης. Εντούτοις εικάζει ότι το ελληνικό χρεόγραφο -δια μέσου της τιμής και της volatility- προεξοφλεί την αναβάθμιση της χώρας από τους περιώνυμους οίκους αξιολόγησης.

Στο τελευταίο πάντως, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές του Capital.gr, αν και η συναίνεση της αγοράς είναι ότι η αναβάθμιση θα έρθει μετά τις εκλογές, και ανάλογα του αποτελέσματός τους, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που σπεύδουν να τοποθετηθούν στρατηγικά προκειμένου να “υποδεχτούν” ενδεχόμενες εισροές κεφαλαίων. Είναι δηλαδή μια μεταβατική περίοδος αναδιαρθρώσεων, με ανοίγματα θέσεων από υφιστάμενους επενδυτές ώστε να επωφεληθούν από τα θετικά της αναβάθμισης.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Coca Cola, Alpha Bank και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΛΧΑ και Titan.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ χάνει 2,14% με τη Βιοχάλκο να είναι στο -1,07%, ενώ ελεγχόμενες είναι οι πιέσεις σε Quest, Autohellas, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Λάμδα, ΟΤΕ και Aegean. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα