Ανοδική η τάση στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη λίγο πριν τις κρίσιμες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

Οι αναλυτές περιμένουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει σήμερα ένα νέο πακέτο μέτρων χαλάρωσης μετά από ένα μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες από την Ευρωζώνη και με τη γερμανική οικονομία –τη μεγαλύτερη του μπλοκ– να φλερτάρει με την ύφεση.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε δηλώσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει», προσθέτοντας πως «είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή.»

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων, κατά 10 με 20 μονάδες βάσης, μαζί με μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων στις τράπεζες. Αρκετοί αναλυτές περιμένουν την κεντρική τράπεζα να δρομολογήσει και ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τάξης των 30 δισ. ευρώ το μήνα για περίοδο 9-12 μηνών.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 390,28 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,2% στις 12.379,12 μονάδες και οδεύει για την έβδομη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,4% στις 5.618,06 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,2% στις 7.358,53 μονάδες.

Σχετικά Νέα