Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Στην αντεπίθεση περνούν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις βαριές απώλειες της Πέμπτης στο κλίμα ανησυχίας που διαμόρφωσαν οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στο Νταβός την Πέμπτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι ο πληθωρισμός – αν και έχει περάσει σε πτωτική τροχιά τους τελευταίους μήνες – παραμένει πολύ υψηλός. “Θα παραμείνουμε στην πορεία μας”, υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, πλήττοντας τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά για μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας.

Οι δείκτες επιστρέφουν σήμερα σε ανοδικό έδαφος, μετά από απώλειες άνω του 1% την Πέμπτη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 κερδίζει 0,3% στις 451,81 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,3% στις 14.967,59 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,4% στις 6.981,58 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,35% στις 7.774,69 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,9%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία έδειξαν ότι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 21,6% σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας πάντως από το άλμα του Νοεμβρίου κατά 28,2%

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απροσδόκητη πτώση 1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 0,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα