Ανοδικές τάσεις σήμερα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες όλων των βασικών χρηματιστηρίων της Ευρώπης την Τετάρτη, εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αύριο Πέμπτη, για τα επιτόκια, την ίδια ώρα που οι κίνδυνοι από τα πεδία του εμπορικού πολέμου και των εξελίξεων γύρω από το Brexit βρίσκονται σε σχετική ύφεση, τουλάχιστον προσώρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,29%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να ηγείται των κερδών, με άνοδο 1%, ενώ οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας κινούνται πτωτικά κατά 0,2%. Η πλειονότητα των κλάδων και των χρηματιστηρίων πάντως κινούνται σε θετικό έδαφος.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για τη λήψη αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική, με τις αγορές να αναμένουν – με συγκράτηση – ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης μέσω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.

Την ίδια ώρα, ο εκ των βασικών συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Peter Navarro, έσπευσε την Τρίτη να περιορίσει την αισιοδοξία για τον επόμενο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Κίνα σήμερα αποφάσισε να εξαιρέσει 16 κατηγορίες αμερικανικών εισαγόμενων αγαθών από τους δασμούς – αντίμετρα που αποφάσισε, προκειμένου να απαντήσει στα νέα δασμολογικά μέτρα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ζωικές τροφές και λιπαντικές ύλες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας. Η σχετική εξαίρεση έχει διάρκεια ενός έτους και ξεκινά από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Το Πεκίνο σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, σε μια προσπάθεια εξευμενισμού της Ουάσινγκτον εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

Πίσω στην Ευρώπη, ευρωπαϊκές τράπεζες εκφράζουν ανησυχία για τα υπερβολικά χαμηλά – κατά τις ίδιες – επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ, μια πολιτική την οποία εκτιμάται ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα συνεχίσει και θα εντείνει και η οποία συμπιέζει τα τραπεζικά κέρδη. Ο πρόεδρος της ένωσης των γερμανικών ταμιευτηρίων, καθώς και η ολλανδική ING, επέκριναν σφόδρα την γραμμή της νομισματικής χαλάρωσης.

Η Deutsche Bank, σε σημείωμά της την Τρίτη, προέβλεψε μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την Fed στις ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα συρρικνωθούν κάτω του 1,5% μέχρι τα μέσα του 2020, κι αυτό μόνον εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Στο ταμπλό, o Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,55%. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,69%, με τον γαλλικό CAC να κινείται ανοδικά κατά 0,45% και τον βρετανικό FTSE 100 να “κερδίζει” 0,59%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB “προσθέτει” 0,68% και ο ισπανικός IBEX 35 0,43%.

Σχετικά Νέα