

Ανοδική ήταν η κίνηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς αυτές βρήκαν στήριξη στην αναβαθμισμένη πρόσβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για τη ζήτηση, καθώς τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη και η στενότητα στην αγορά φυσικού αερίου απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες “μαύρου χρυσού” για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τιμές έμειναν ψηλά παρά την περικοπή των προβλέψεων του OPEC για τη ζήτηση το 2022, με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να επικαλείται κυρίως ανησυχίες γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου, κέρδισε 2,20 δολάρια ή 2,3%, κλείνοντας στα 99,60 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλεντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου, κέρδισε 2,41 δολάρια ή 2,6%, κλείνοντας στα 94,34 δολ. το βαρέλι.
Σύμφωνα με τον IEA, η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης φέτος θα είναι πλέον αυξημένη κατά 380.000 βαρέλια αργού ημερησίως, δηλαδή στα 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ο OPEC, από την πλευρά του, περιέκοψε την εκτιμώμενη ζήτηση στα 3,1 εκατ. ημερησίως από 3,4 εκατ. σε προγενέστερη πρόβλεψή του.
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας (IEA).
Οι σταδιακές μηνιαίες μειώσεις θα ξεκινήσουν ήδη από αυτόν τον μήνα και θα επιταχυνθούν καθώς το εμπάργκο θα τίθεται σε ισχύ, ανέφερε ο ΙΕΑ στην έκθεσή τους. Ο οργανισμός αναμένει να αποσύρονται σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τις αρχές του 2023, παρά την υγιή ανάκαμψη της παραγωγής τους τελευταίους μήνες.
Η ΕΕ πρόκειται να διακόψει τις περισσότερες αγορές αργού από τη Ρωσία από τις 5 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αποκόψει τις ροές εσόδων που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Από τις 5 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για τις ρωσικές αποστολές πετρελαιοειδών.
Περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως ρωσικών προϊόντων και 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως αργού θα πρέπει να βρουν νέα αγορά λόγω των σχεδιαζόμενων περιορισμών της ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ.
Σχετικά Νέα
Ανέκαμψε ο χρυσός μετά την κατρακύλα της Δευτέρας
Ενισχύθηκαν την Τρίτη οι τιμές του χρυσού, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στο πολύτιμο.
Το στοίχημα των επενδυτών στη Wall Street μετά το deal ΗΠΑ – Κίνας
Με ένα… ξέφρενο πάρτι υποδέχθηκαν οι παγκόσμιες αγορές το νέο μορατόριουμ 90 ημερών στους.
Με θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές για τέταρτη μέρα σερί
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν οι ευρωαγορές, στην πλειοψηφία τους, διατηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας μετά.
Τσάνταλης: Μαζικό σφυρί για την ιστορική οινοποιία
Ένα μαζικό σφυρί εις βάρος της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλη αναρτήθηκε σήμερα στην πλατφόρμα των.