Ανοδικά το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο – Στα 126 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, μετά το ράλι του 43% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι περικοπές του ρωσικού εφοδιασμού προκαλούν συναγερμό στις κυβερνήσεις της περιοχής εν μέσω αυξανόμενου κινδύνου για επιβολή κατανάλωσης με δελτίο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι οι μεταφορές μέσω του Nord Stream παραμένουν μόλις στο 40% της δυναμικότητας. Οι προμήθειες είναι πιθανό να παραμείνουν περιορισμένες με τον επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, να προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει λύση προς το παρόν για τα προβλήματα με τις τουρμπίνες αερίου που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του αγωγού. Αυτό αναγκάζει τους μεγάλους Ευρωπαίους καταναλωτές να αντλήσουν φυσικό αέριο από τα αποθέματα που έχουν δημιουργήσει για το χειμώνα, όταν η ζήτηση συνήθως κορυφώνεται.

Οι αποστολές προς τους κορυφαίους αγοραστές στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία έχουν περιοριστεί, γεγονός που ώθησε την Κομισιόν να αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργειά της για “εκβιασμό”. Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας – οι οποίοι ταξίδεψαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα ακριβώς την ώρα που η Gazprom έσφιγγε τον έλεγχό της στον ευρωπαϊκό εφοδιασμό – κατηγόρησαν επίσης τη Μόσχα για σκόπιμη διακοπή των προμηθειών.

“Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι επί του παρόντος εγγυημένη. Αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους Γερμανούς να μειώσουν την κατανάλωση και σχεδιάζει να στηριχθεί περισσότερο στα εργοστάσια άνθρακα, καθώς η προμήθεια φυσικού αερίου παραμένει αβέβαιη.

Η Ευρώπη αναζητά επιπλέον φορτία από άλλα μέρη του κόσμου και έχει ενισχύσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (KNG) για να καλύψει τυχόν ελλείψεις. Όμως, μια παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου LNG Freeport στο Τέξας έχει αποφέρει λιγότερα φορτία να είναι διαθέσιμα από τις ΗΠΑ, από τα οποία εξαρτιόταν η ήπειρος για να γεμίσει τις αποθήκες. Ακόμη, η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί με τους Ασιάτες αγοραστές για φορτία σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά είναι σφιχτή.

“Αυτή η ανανεωμένη πίεση στην αγορά έρχεται ως προειδοποίηση για το πόσο δύσκολη θα είναι η ομαλή βραχυπρόθεσμη μετάβαση από το ρωσικό φυσικό αέριο”, ανέφερε η Timera Energy. “Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει μάχη με την Ασία και τη Λατινική Αμερική για οποιαδήποτε πρόσθετη προμήθεια LNG για να διευκολύνει την απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές, όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα”.

Η γερμανική Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έλαβε 60% λιγότερες προμήθειες από ό,τι είχε παραγγείλει την περασμένη εβδομάδα, ενώ η γαλλική Engie SA και η αυστριακή OMV AG έχουν επίσης πληγεί.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 7% στα 126 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο σημειώνει άνοδο 5,1% στις 212 πένες ανά θερμική μονάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα