Ανοδικά έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρκετή νευρικότητα και σημαντικά βαρίδια επανήλθε στην ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, ενώ κατάφερε να διαχειριστεί τις πιέσεις που δέχτηκε από συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Coca Cola.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 1.202,43 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.208,02 μονάδων (+1,36%) και 1.189,76 μονάδων (-0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 116,17 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,45 εκατ. τεμάχια αξίας 8,40 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,41% στις 2.926,33 μονάδες, ενώ στο +2,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.756,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,36% στις 971,60 μονάδες.

Αφομοιώνονται τα επίπεδα
Οι αγοραστές επανήλθαν σήμερα στη Λ. Αθηνών, αν και οι πιέσεις που δέχτηκε η Coca Cola λόγω αποκοπής μερίσματος (0,78 ευρώ) θόλωσαν την εικόνα της γενικευμένης ανόδου. Μάλιστα, το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολούθησε και σήμερα να είναι εμφανές, μετριάζοντας και τις διεθνείς πιέσεις που ευλόγως επηρεάζουν και το εγχώριο κλίμα, ακόμη και αν αυτές οι επιδράσεις είναι ελεγχόμενες προς το παρόν αυτήν την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, γενική εκτίμηση είναι ότι το ΧΑ βρίσκεται σε μια καθαρή bull market και οι θετικές εταιρικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να επιβραβεύονται σε βάθος χρόνου. Και σε αυτές τις περιόδους, ημέρες “χωνέματος” των συνολικών κερδών είναι εξαιρετικά χρήσιμες προς αποσυμπίεση των υπεραγορασμένων ταλαντωτών και με το βλέμμα να είναι στη βιωσιμότητα και μακροημέρευση της ανοδικής τάσης.

Πάντως, όπως τονίστηκε από τη στήλη τις προηγούμενες ημέρες, η τεράστια αύξηση του τζίρου στις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις έχτισε ένα τείχος πέριξ των 1.200 μονάδων, οι οποίες ενδεχομένως θα αποτελέσουν στην πορεία και τη βάση για την κίνηση της αγοράς. Μάλιστα, το 85% του τζίρου, όπως επισήμανε και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, έγινε σε τίτλους του MSCI, συμπεριλαμβανομένης και της Πειραιώς που αργά ή γρήγορα θα μπει στον δείκτη.

Αυτοί είναι και οι τίτλοι που ουσιαστικά θα μπουν στο στόχαστρο των funds αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα, ενώ στην παρούσα δραστηριοποιούνται εκείνα που μπορούν να αγοράσουν Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΓΔ κερδίζει 30% και ο τραπεζικός 50% για το 2022, καθώς, κατά τον κ. Ζαχαράκη, τα funds που αγοράζουν βραχυπρόθεσμα ή μεσομακροπρόθεσμα ξέρουν ότι θα βρουν τους “αναγκαστικούς” νέους αγοραστές να πουλήσουν.

Όσο η αγορά ανεβαίνει κάποιοι βρίσκονται με ρευστότητα και μεγάλα κέρδη με αποτέλεσμα αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αναγκαστικά πάνε σε τίτλους που έχουν “μείνει πίσω” Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μία ανατροφοδοτούμενη ανοδική κίνηση μιας και τα νέα κεφάλαια που μπαίνουν στην αγορά δίνουν ρευστότητα. Όσο αυτό συνεχίζεται, σταδιακά θα βλέπουμε και άλλους τίτλους της μικρότερης κεφαλαιοποίησης να μπαίνουν στο παιχνίδι της ανόδου. Όσο πιο πολύ αργήσει η επενδυτική βαθμίδα τόσο το καλύτερο για την αγορά μιας και η προσδοκία θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να έχουμε το νέο, εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα 8,71% και έκλεψε στο τέλος την παράσταση από το +6,14% της Aegean. Κέρδη 4,97% και 4,16% σημείωσαν οι Λάμδα και ΕΛΧΑ, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ολοκληρώνει με +3,47% και τον Ελλάκτωρ στο +3,26%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Autohellas, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Εθνική.

Τα κέρδη σε Quest, Motor Oil, Μυτιληναίο, Σαράντη και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 1%, με τις Alpha Bank, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank να κλείνουν ήπια ανοδικά. Ήπια πτωτικά από την άλλη έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Η Jumbo έχασε 1,52%, με την Coca Cola να κλείνει στο -4,58% λόγω αποκοπής μερίσματος.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα