Ανοδικά έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίστηκε η άνοδος σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και δέχτηκε κάποιες αναταράξεις από τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο έως το τέλος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 1.205,30 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.219,07 μονάδων (+1,48%) και 1.199,80 μονάδων (-0,13%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 222,91 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,16 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,52 εκατ. τεμάχια αξίας 48,51 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,02% στις 2.959,98 μονάδες, ενώ στο +0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.721,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 987,77 μονάδες.

Πάνω από μισό δισ. τζίρο σε δύο ημέρες…
Μπορεί η αγορά να προβλημάτισε σήμερα αρκετούς αγοραστές, όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το ύψος του τζίρου που έγινε και σήμερα, ανεβάζοντας τις συναλλαγές του διημέρου στα 600 εκατ. Ένα ποσό “εξωπραγματικό” για τα ελληνικά δεδομένα, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ελληνικά assets (συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων) μετά και το περισσότερο ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο.

Ένα τοπίο που αποκωδικοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι αναλυτές, ξένοι και εγχώριοι, που καλύπτουν τα ελληνικά δρώμενα, και συμφωνούν για το φιλοεπενδυτικό και φιλομεταρρυθμιστικό πρόσημο της επόμενης κυβέρνησης, η οποία θα σχηματιστεί προφανώς μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως σχολιάζει και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΕΠΕΥ, το θετικό κλίμα που προϋπήρχε στη Λεωφόρο Αθηνών βρήκε μετεκλογικό διέξοδο, με επιμέρους τίτλους να θυμίζουν πιεσμένα ελατήρια προς αναζήτησιν νέας ισορροπίας. Οι 1.200 μονάδες αποτελούν πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων συνεδριάσεων του Γενικού Δείκτη και με ανοδικό διαγραμματικό στόχο τις 1.380.

Επίσης, κατά τον ίδιο, ο Δείκτης της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης “φλερτάρει” με το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 3.000 μονάδων, ενώ το short squeeze ενισχύει τα ενδοημερήσια ανοδικά “κύματα”. Ασφαλώς, δεν ανακάλυψαν οι ενδιαφερόμενοι το ΧΑ σήμερα, απλά πήραν την “εκλογική επιβεβαίωση”, η οποία δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την φιλοεπενδυτικότητα της ελληνικής πολιτικοοικονομικής σκακιέρας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το ιδανικό για να ανακατέψει την αγορά και να φέρει νέο χρήμα που δίνει τη συνέχιση της κίνησης. Αναφορικά με τη διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο εμβαδό του ταμπλό, ο κ. Ζαχαράκης εξηγεί ότι οι θεσμικοί όταν μπαίνουν στην αγορά θα μπουν σε τίτλους της μεγάλης και επιλεκτικά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η μικρή κεφαλαιοποίηση αγοράζεται από τους εγχώριους επενδυτές και συνήθως σε δεύτερο χρόνο αφού έχει κάνει μία σοβαρή κίνηση η αγορά. Η ρευστότητα από πωλήσεις μεγάλων πηγαίνουν στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς σημείωσαν άλμα 4,84% και 4,09% αντίστοιχα, με την Aegean να κλείνει στο +3,66%, Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνα σε Βιοχάλκο, Quest και Alpha Bank το 1%. Ήπια ανοδικά έκεισαν οι ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Coca Cola.

Στον αντίποδα, η Εθνική δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση της διόρθωσης, κλείνοντας στο -3,43%, με τις Jumbo και Ελλάκτωρ να χάνουν 2,17% και 2,11% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Autohellas, Titan, Λάμδα και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα