Ανοδικά έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Μέσα σε έναν κόσμο αγορών που όλα κατέρρευσαν, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κάνει τη διαφορά φέτος, κλείνοντας σε θετικά εδάφη, αντιστρέφοντας μια κακή παράδοση που κρατά πριν από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, κόντρα μάλιστα σε πολέμους, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση κοκ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,97% στις 929,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 929,90 μονάδων (+0,99%) και 919,05 μονάδων (-0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,04 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,95 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,66 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,03% στις 2.251,51 μονάδες, ενώ στο +0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.411,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 640,56 μονάδες.

Η άνοδος του τζίρου σήμερα συνδέθηκε με προσυμφωνημένες συναλλαγές, με τις οποίες διακινήθηκε το 2,57% της ΓΕΚ Τέρνα. Ειδικότερα, διακινήθηκαν δύο πακέτα 890 χιλ. και 1,76 εκατ. τεμαχίων, συνολικής αξίας 29,2 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην τιμή των 11 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει στα 10,90 ευρώ.

Σε επίπεδο έτους τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4%, με τον FTSE 100 να έχει άνοδο 4,77%. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν τα πήγε καλά, καθώς έκλεισε με απώλειες 6,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 11,41%.

Άντεξε το ΧΑ
Το ΧΑ φέτος τα έβαλε με τις “αρκούδες” μιας bear market που εξαπλώθηκε στις περισσότερες αγορές του πλανήτη, άντεξε και πρόσφερε στους περισσότερους τίτλους του κέρδη. Η μεγάλη νίκη όμως του ΧΑ έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία να διαφοροποιηθεί θετικά από τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη. Το φαινόμενο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1990 και συνάδει με τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών.

Η φετινή -μάλλον απροσδόκητη- υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων δημιουργεί, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, τους καλύτερους οιωνούς για το 2023, με τη διαγραμματική εικόνα να συντηρεί τις προοπτικές για νέα πολυετή υψηλά προς την κατεύθυνση των 1.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Θεμελιωδώς, η πλειάδα δυνατών ανακοινώσεων κερδοφορίας και η βελτίωση της ευρωστίας των ισολογισμών ελληνικών εισηγμένων αναδεικνύουν νέες, άξιες επενδυτικές επιλογές κατά μήκος του “ταμπλό”, σε κάθε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη. Μια τάση, δηλαδή τη σταδιακή “στροφή” του ενδιαφέροντος προς τους τίτλους που θα εκπληρώσουν (ή μη) τις προσδοκίες για εταιρικές εξελίξεις, που αναμένεται να συντηρηθεί στην αφετηρία του 2023.

Σύμφωνα με τη Beta Securities, το πόσο καλύτερα επιχειρηματικά θα πάνε το 2023 οι εισηγμένες είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού η φετινή χρονιά ήδη πατάει σε μεγέθη κερδοφορίας που είναι ιστορικά υψηλά. Το 2022 ωστόσο φεύγει χωρίς να έχουν λυθεί σοβαρές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού και εν τέλει την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Το κόστος χρήματος επομένως θα βάλει μια ακόμα δυσκολία στο οικονομικό περιβάλλον περιορίζοντας ενδεχομένως και τη δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων ή αναθεωρώντας την προσδοκώμενη απόδοση ρίσκου ανεβάζοντας τις απαιτήσεις των επενδυτών.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημείωσε άλμα 3,50%, με τις Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Coca Cola να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Η Jumbo ενισχύθηκε κατά 1,78% και η Εθνική κατά 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Eurobank, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Titan, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την Quest να κλείνουν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Βιοχάλκο, Autohellas, ΟΛΠ και Σαράντης.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα