Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές με ώθηση από τις ελπίδες για εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Με κέρδη αλλά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, παρακολουθώντας ωστόσο στενά την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως και αξιολογώντας την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να λήξει ορισμένα έκτακτης προγράμματα “ανακούφισης” της Federal Reserve.

Την επενδυτική όρεξη τροφοδότησαν η χθεσινή δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η BioNTech SE και η Moderna Inc. θα μπορούσαν να λάβουν άδεια κυκλοφορίας των εμβολίων τους κατά του κορονοϊού από την ΕΕ το δεύτερο μισό του επόμενου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5% με βάση την αρχική ανάλυση μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής τελικού σταδίου, ενώ στα μέσα της εβδομάδας η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσει με την BioNTech είναι 95% αποτελεσματικό στην τελική ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής. Στοιχεία που επιτρέπουν στις δύο εταιρείες να ζητήσουν έκτακτη αδειοδότηση από τις υγειονομικές αρχές για τη διάθεση των εμβολίων τους.

Η έλευση των πρώτων εμβολίων εκτιμάται ότι θα δώσει μια ανάσα στις κυβερνήσεις που αναγκάζονται να υιοθετούν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα.

Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά σε έναν βαθμό από την ανακοίνωσε του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, εχθές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην συνεχιστούν ορισμένα προγράμματα έκτακτης χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, προκαλώντας ανησυχίες για τον βαθμό στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα μάλιστα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει σφόδρα τις ΗΠΑ.

Κι αυτό γιατί ως γνωστόν οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία επηρεάζουν και τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Βέβαια, σε έναν βαθμό τις ανωτέρω ανησυχίες περιόρισε η είδηση ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουασία, Μιτς ΜακΚόνελ συμφώνησε να κάτσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου προκειμένου να συζητήσουν για το πολυαναμενόμενο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,52% και έκλεισε στις 389,60 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να ηγείται της ανοδικής τάσης με κέρδη 1,5% και όλους τους υπόλοιπους κλάδου να κλείνουν επίσης σε θετικό έδαφος. Ο ευρύτερος δείκτης Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,45% και τερμάτισε στις 3.467,60 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε την ημέρα με κέρδη 0,39% στις 13.137,25 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5.495,89 μονάδες, με άνοδο 0,39%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 τερμάτισε στις 6.351,45 μονάδες, με κέρδη 0,27%.

Στην περιφέρεια, στο Μιλάνο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,79%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX-35 κατέγραψε κέρδη 0,6%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα