Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, κόντρα στην αρνητική τάση αυτής της εβδομάδας, καθώς οι διεθνείς αγορές δέχονται πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,59% στις 516,50 μονάδες, έχοντας πρηγουμένως καταγράψει τις χειρότερες συνεδριάσεις του μήνα τις δύο τελευταίες ημέρες και κλείνοντας την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαΐου. Οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν με κέρδη, με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών να κερδίζουν 1,6%. Ο κλάδος μεταλλωρύχων έκλεισε την ημέρα 0,3% υψηλότερα, σβήνοντας τις προηγούμενες απώλειες, καθώς οι traders αξιολόγησαν τον αντίκτυπο της παραιτηθείσας προσφοράς της BHP Group για την Anglo American, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 0,72% μετά την ανακοίνωση της Salesforce για μια σπάνια αστοχία στα έσοδα τριμήνου στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 4.984,25 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,22% στις 18.514,08 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,59% στις 8.231,05 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 7.978,51 μονάδες με άνοδο 0,55%.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 1,73% στις 11.338,20 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,87% στις 34.447,57 μονάδες.
Οι μετοχές της βρετανικής Auto Trader σημείωσαν άλμα 14,56% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη στα αποτελέσματα του έτους.
Η γενικά πτωτική τάση της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών αυτή την εβδομάδα αντικατοπτρίστηκε παγκοσμίως, καθώς οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων – γενικά μια επιβλαβής κίνηση για τις μετοχές.
Στο μέτωπο των μάκρο την Πέμπτη, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν στο 6,4% τον Απρίλιο, από 6,5% τον Μάρτιο και νέο χαμηλό ρεκόρ.
Οι επενδυτές περιμένουν τώρα με ανυπομονησία με ανυπομονησία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή.
Πρώτη θα είναι η ζώνη του ευρώ, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πόσες φορές θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέραν της αναμενόμενης πρώτης μείωσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα.
Πρώτα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πόσες φορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια φέτος πέραν της αναμενόμενης πρώτης μείωσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα.
Αργότερα, θα ακολουθήσει η έκθεση για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Fed και οι πρόσφατες δηλώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έκαναν τις αγορές να εκτιμούν πλήρως μία μόνο μείωση επιτοκίων από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου φέτος.