Ανησυχητική η πορεία του κορωνοϊού το πρώτο επταήμερο του Αυγούστου

Συνολικά 811 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το πρώτο επταήμερο του Αυγούστου στην Ελλάδα, ενώ ανησυχία γεννά και η εικόνα διασποράς του ιού ανά τη χώρα, μία εβδομάδα πριν από το Δεκαπενταύγουστο.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 151 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, χτυπώντας εκ νέου «καμπανάκι» για τον κίνδυνο νέας εξάπλωσης του ιού, καθώς ο ημερήσιος αριθμός τους σταθεροποιείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε τριψήφιο νούμερο. Υπενθυμίζεται πως την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκαν 110 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στις 2 Αυγούστου 75 κρούσματα, στις 3 Αυγούστου 77, στις 4/8/2020 121 κρούσματα, στις 5/8/2020 124 και στις 6/8/2020 153 κρούσματα.

Ως προς των «χάρτη» των κρουσμάτων, όπως ανακοινώθηκε, από τα 151 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες τα επτά εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ άλλα πέντε ήταν επίσης εισαγόμενα, που προσήλθαν αυτοβούλως. Συνολικά 46 άτομα βρέθηκαν θετικά στην Αττική, 38 στην Θεσσαλονίκη, δύο στην Αιτωλοακαρνανία, ένα στην Κορινθία, δύο στην Αχαΐα, ένα στην Δράμα, 17 στόν Έβρο (όλα συνδεόμενα με γάμο στην Αλεξανδρούπολη), ένα στην Ημαθία, δύο στο Ηράκλειο, τρία στην Κέρκυρα, δύο στην Κεφαλονιά, ένα στην Κοζάνη, έξι στην Λάρισα, ένα στην Λέσβο, τρία στην Μαγνησία, τέσσερα στην Πέλλα, ένα στην Πιερία, δύο στην Ροδόπη, ένα στις Σέρρες, ένα στα Τρίκαλα, ένα στην Φθιώτιδα, δύο στην Φλώρινα και ένα στα Χανιά.

Σε μία προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην ανοδική πορεία του ιού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, σε συνέχεια εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Όπως ανακοινώθηκε οι επισκέπτες από τη Μάλτα από την Τετάρτη 12 Αυγούστου και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης, έπειτα από σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αποφασίστηκε να ανασταλούν όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Ακόμη, το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, επεκτάθηκε έως 31 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, λόγω της καταγραφής αυξημένων κρουσμάτων ιού σε υγειονομικούς, εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με την οποία οι υγειονομικοί υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές, και λοιπό προσωπικό, που επιστρέφουν από κανονική άδεια, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ για τον κορωνοϊό, με μοριακό έλεγχο (PCR).

Η σχετική εγκύκλιος απεστάλη προς όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία, όπου λειτουργεί μηχάνημα PCR.

Σχετικά Νέα