Ανησυχία του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Την ανάγκη για διαπραγματεύσεις επισημαίνει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται στις προτεραιότητες της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Γουόλτς, ο οποίος προανήγγειλε διπλωματικές πρωτοβουλίες και συμμετοχή των Ευρωπαίων σε αυτές. Θετική ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, που σημειώνει ότι το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου μιλάει για ειρήνη σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Στην Τουρκία βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Την ίδια ώρα οι Γερμανοί φαίνεται πως είναι πεπεισμένοι ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν το πολύ σε 5 χρόνια και ήδη ετοιμάζονται καταφύγια, όπως αναφέρει η Bild.

Την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό πολέμου επισήμανε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής για την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, εάν θα πρόκειται για μια συμφωνία, για μια ανακωχή, πώς θα οδηγήσουμε τις δύο πλευρές στο τραπέζι και ποιο θα είναι το πλαίσιο μιας διευθέτησης. Γι’ αυτό θα εργαστούμε με την παρούσα κυβέρνηση μέχρι τον Ιανουάριο κι αργότερα» επεσήμανε ο Μάικ Γουόλτς.

Ο κ. Γουόλτς μάλιστα διευκρίνισε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον Τζέικ Σάλιβαν, με το Κρεμλίνο να χαιρετίζει τα σχέδια Τραμπ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι επιδιώκει την κλιμάκωση.

«Οι λέξεις “ειρήνη” ή “ειρηνευτικό σχέδιο” προέρχονται από τους υποστηρικτές του Τραμπ και όσους προορίζονται για μελλοντικές θέσεις στην κυβέρνηση του. Τέτοιες λέξεις δεν είχαμε ακούσει από την τωρινή κυβέρνηση ενώ συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες και η κλιμάκωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία μάλιστα κατηγορεί το Κίεβο ότι τις τελευταίες 24 ώρες εξαπέλυσε εναντίον της επίθεση με 8 βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψη Βρετανού μισθοφόρου που φέρεται να πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών στο Κουρσκ.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με ανησυχία την τροπή του πολέμου με στρατιωτικούς αξιωματούχους του να θέτουν θέμα αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών στο 3% του ΑΕΠ τους.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής. Γιατί μπορεί ο στρατός να είναι αυτός που κερδίζει τις μάχες, οι οικονομίες όμως είναι που κερδίζουν τους πολέμους» επεσήμανε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ρομπ Μπάουερ.

Προεξοφλούν πόλεμο στη Γερμανία – Επεξεργάζονται σχέδιο προστασίας των πολιτών σε καταφύγια

Η γερμανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο προστασίας των πολιτών σε καταφύγια σε περίπτωση πολέμου.

Ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης διεθνών απειλών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας διαπιστώνουν ότι η χώρα διαθέτει λίγα καταφύγια για τους πολίτες και η κατασκευή νέων είναι χρονοβόρα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εξετάζει, ποιές δημόσιες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταφύγια. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, κυβερνητικά κτίρια και σταθμοί του μετρό.

Επιπλέον, θα αναπτυχθεί μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την απόσταση μέχρι το πλησιέστερο καταφύγιο. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ενθαρρύνει τους πολίτες να δημιουργήσουν, στο μέτρο του εφικτού, προσωπικά καταφύγια στα σπίτια τους. Επισημαίνεται σχετικά ότι τα υπόγεια θα μπορούσαν να είναι εξίσου κατάλληλα για τον σκοπό αυτό, όπως και τα γκαράζ.

Σημειώνεται ότι από σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι οριστικά και ο υποψήφιος καγκελάριος που θα οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές το Φεβρουάριο.

Έκτακτο συνέδριο κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ – Ανησυχία για ηλεκτρονικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Βρετανίας

Η δεύτερη διάσκεψη του NATO για την κυβερνοάμυνα και η πρώτη που γίνεται στο Λονδίνο κυριαρχείται από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την απειλή Πούτιν για επίθεση στις χώρες της δυτικής συμμαχίας.

Οι σύνεδροι, ανάμεσα τους κλιμάκιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας, συζητούν τις απαιτήσεις της κυβερνοάμυνας όπως αυτή διαμορφώνεται υπό την απειλή υβριδικού πολέμου και επιθέσεις σε νευραλγικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ως άμεση απειλή αναφέρεται ο Πούτιν που αποτελεί ορατό κίνδυνο για να καταστρέψει ενεργειακές δομές και να βυθίσει στο σκοτάδι και το χάος χώρες της συμμαχίας όπως κάνει στην Ουκρανία.

Το καινούριο που αναδεικνύεται είναι η απειλή επιθέσεων με τεχνητή νοημοσύνη όπως έκανε πρόσφατα η Βόρεια Κορέα, και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός που φιλοξενεί τη διάσκεψη Πατ ΜακΦάντεν, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου και τόνισε σε εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου και της άμυνας ότι ο κυβερνοπόλεμος με τη Ρωσία είναι καθημερινή πραγματικότητα και τους συμμάχους.

Ο ΜακΦάντεν ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου Εργαστηρίου Έρευνας για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (LASR) που θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας κλάσης, με σκοπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του από τις νέες απειλές.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη σύνοδο των G7 – Στην ατζέντα οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

Ξεκίνησε σήμερα η διήμερη σύνοδος κορυφής της G7 στις πόλεις Ανάνι και Φιούτζι, έξω από τη Ρώμη. Πρόκειται για μια σύνοδο υψίστης σημασίας, εφόσον λαμβάνει χώρα εν μέσω μεγάλης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που αποτελούν το επίκεντρο της συνόδου, και κατ` επέκταση τις εντάσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Για τους εν λόγω φακέλους, είναι προσκεκλημένοι οι ΥπΕξ Ουκρανίας, Ιορδανίας, Αιγύπτου, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και Σαουδικής Αραβίας.

Αναμένεται μια δύσκολη σύνοδος G7 εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, η τελευταία υπό Ιταλική προεδρία και πριν την παράδοση της σκυτάλης στον Καναδά. Κατά τη διάρκεια των αφίξεων, με οικοδεσπότη τον Ιταλό ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι, προέκυψαν ελάχιστα θεσμικά χαμόγελα, εφόσον οι διεθνείς συνθήκες είναι μεγάλης πίεσης, ενώ να σημειώσουμε πως το ταξίδι του στην Ιταλία ανέστειλε ο ΥπΕξ του Ισραήλ, Γκίντεον Μόσε Σάρ, στα πλαίσια του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εις βάρος των Νετανιαχου και Γκάλαντ.

Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντηση Ρούτε με Ερντογάν

Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, υποδέχτηκε στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παρόντες στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Χακάν Φιντάν, και Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ ακολούθησε και ξεχωριστή συνάντηση του γενικού γραμματέα με τον υπουργό Εξωτερικών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν όψει και της ανάληψης τη προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ντόναλντ Τραμπ, με την τουρκική ηγεσία να διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου.

Χτες, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Προ ημερών ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «η επίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους ενέχει μεγάλο κίνδυνο».

Κατά τις συναντήσεις του Ρούτε στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά έθεσε και θέμα των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τους οποίους η Τουρκία ταυτίζει με την οργάνωση ΡΚΚ και την τρομοκρατία.
Συζητήθηκε επίσης ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης, για άλλη μία φορά, την άρση των περιορισμών στην πώληση αμυντικού υλικού από ορισμένες σύμμαχες χώρες.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση αναφέρεται:

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στο προεδρικό μέγαρο.

»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα όπως ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας και τι μπορεί να γίνει για τον τερματισμό της σφαγής που βιώνεται στην Παλαιστίνη, τα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από την Τουρκία το 2026, η αλληλεγγύη των συμμάχων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στην προμήθεια υλικών της αμυντικής βιομηχανίας και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχος.

»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρούτε για τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI).
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα στήριξε την υποψηφιότητα Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ρούτε από την πλευρά του εμφανίζεται πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του σε σχέση με την Τουρκία και δεν είναι τυχαίο ότι ο κύκλος των επίσημων επισκέψεων του ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και αμέσως μετά επισκέφθηκε την Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα