Ανησυχία της ΕΕ για τη στάση του Μπ.Τζόνσον σε σχέση με τα ιρλανδικά σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τη στάση του Μπόρις Τζόνσον για τα ιρλανδικά σύνορα και τους μελλοντικούς κανόνες ανταγωνισμού, όπως δήλωσε σήμερα ευρωπαική πηγή, σύμφωνα μεδιεθνή πρακτορεία.

Ο Μπ.Τζόνσον πιέζει για τη διενέργεια κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων μπλόκαρε την προσπάθειά του να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου -με ή χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι καταγράφει πρόοδο στις συνομιλίες για την επεξεργασία των όρων που η προκάτοχός του Τερέζα Μέι συμφώνησε με την ΕΕ αλλά δεν κατάφερε να περάσει από τη βρετανική Βουλή, ενώ ευρωπαίοι διπλωμάτες, υποστηρίζουν ότι το Λονδίνο δεν έχει κάνει ακόμα ουσιαστικές προτάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Τετάρτη σε απεσταλμένους των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμα παρουσιάσει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς να αντικατασταθεί το λεγόμενο ‘backstop’ στη συμφωνία της Μέι – το δίκτυ ασφαλείας που στόχο έχει να διατηρήσει τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς συνοριακούς ελέγχους.

Ο Μπ.Τζόνσον έχει υποστηρίξει ότι, επισείοντας την απειλή για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, μπορεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις σε σύνοδο στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας.

«Οι Βρετανοί έχουν μια μη ρεαλιστική πεποίθηση ότι τα πάντα θα λυθούν με ένα μαγικό τρόπο στη σύνοδο», δήλωσε σήμερα διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει πως στοχεύει σε μια πολύ περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ μετά το Brexit.

Η ΕΕ ανησυχεί, ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι το Λονδίνο δεν θέλει πλέον να δεσμευθεί νομικά «σε ίσους όρους ανταγωνισμού» – δηλαδή σε συμφωνημένους βασικούς όρους ανταγωνισμού που σχετίζονται με περιβαλλοντικά πρότυπα, εργασιακά ρυθμιστικά πλαίσια και κανόνες περί κρατικής βοήθειας – για να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει προϊόντα στην ΕΕ σε τιμές ντάμπινγκ.

Σχετικά Νέα