Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού – Προς χρήση διπλής μάσκας

Σε κομβικό σημείο φαίνεται ότι έχει φτάσει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με τα κρούσματα χθες ουσιαστικά να διπλασιάζονται, τα προερχόμενα από μεταλλαγμένα στελέχη να αυξάνονται και με τις αυξημένες εισαγωγές να δημιουργούν συνθήκες συναγερμού.

Χθες διπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων φθάνοντας στα 1.400, σε σύγκριση με τα 755 της Τετάρτης. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφτασαν τους 320 από 313, ενώ χάθηκαν και 27 επιπλέον συνάνθρωποί μας. Ειδικότερα η Αττική προβληματίζει ιδιαίτερα με 687 νέα κρούσματα χθες, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει 176 νέες μολύνσεις και ο Πειραιάς 143. Δηλαδή φαίνεται ότι καθημερινά το 50% των κρουσμάτων στη χώρα καταγράφεται στην Αττική.

Παράλληλα, προβληματισμό δημιουργεί στα μέλη της Επιτροπής ο εντοπισμός εκατοντάδων μεταλλαγμένων στελεχών – κυρίως στελέχη βρετανικής μετάλλαξης αλλά και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – και η συνεχιζόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όλα τα παραπάνω θα αναλυθούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε συνδυασμό με τις εξέλιξεις της πανδημίας και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου είναι πιθανό να επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα (όπως τα Ιωάννινα, η Κάλυμνος και η Θάσος). Επιπρόσθετα, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και για τη χρήση διπλής μάσκας.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονη συζήτηση για τα οφέλη χρήσης διπλής μάσκας, χειρουργικής εσωτερικά και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό με τις απόψεις των επιστημόνων να μην είναι πάντα ταυτισμένες. Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα σε συγχρωτισμό τους προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας.

Παράλληλα, κορυφαίας σημασίας είναι η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, είπε «Η διπλή μάσκα είναι μια προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί. Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και στα πλάγια. Έτσι, αυτό διορθώνεται με μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα».

«Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούνε να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δε χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχει συνηθίσει πια να ζει με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης στο ίδιο θέμα.

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, η πιο σκοτεινή περίοδος της νύχτας πριν την αυγή. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και θα κάνει αρκετούς μήνες για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ο ιός θα γίνει ενδημικός σαν τη γρίπη, θα έχουμε να τον αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

Στο ίδιο επίκαιρο θέμα της χρήσης διπλής μάσκας αναφέρθηκε σήμερα και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Θάνος Δημόπουλος, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή είναι η λύση, το μέτρο βγήκε λόγω των πολλών μεταλλάξεων. Είναι ημίμετρα μέχρι να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid, ενώ είπε ειδικά για το «Αλεξάνδρα» ότι, υπάρχει πλήρης κάλυψη των κλινών.

Σχετικά Νέα