

«Πίεση στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τη στρατιωτική επίθεσή τους και να διαπραγματευτούν πολιτική επίλυση» της σύγκρουσης θα προσπαθήσει να ασκήσει ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος αναχώρησε για το Κατάρ.
«Σε αρκετούς σχεδιαζόμενους κύκλους συναντήσεων τις επόμενες τρεις ημέρες, αντιπρόσωποι κρατών της περιοχής και πέραν αυτής καθώς και διεθνών οργανισμών θα πιέσουν για να υπάρξει μείωση της βίας και δέσμευση ότι δεν θα αναγνωριστεί μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί διά της βίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν «δεν βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν μια έκτη επαρχιακή πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για την τάση αυτή, αλλά πρόσθεσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν την οργάνωση των ανταρτών.
«Αυτές είναι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις, αυτές είναι οι επαρχιακές τους πρωτεύουσες, ο λαός τους που πρέπει να υπερασπιστούν και πραγματικά αυτό θα εξαρτηθεί από την ηγεσία που είναι πρόθυμη να αναλάβει αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή», είπε ο Κίρμπι.
Οι Ταλιμπάν επέκτειναν τις τελευταίες ημέρες τα εδάφη που κατέχουν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν καθώς κατέλαβαν τρεις ακόμη επαρχιακές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλούπολης Κουντούζ, συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεσή τους που ο αφγανικός στρατός μοιάζει να αδυνατεί να ανακόψει.
Έτσι ενίσχυσαν την επίθεσή τους εναντίον των δυνάμεων της αφγανικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα τερματίσει τη στρατιωτική αποστολή της στη χώρα μέχρι το τέλος του μήνα.
Μέσα σε μερικές ώρες, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν έπειτα από σφοδρές μάχες την Κουντούζ, που είχαν περικυκλώσει εδώ και μερικές εβδομάδες· την Σαρ-ι-Πουλ· και, στο τέλος της ημέρας, την Ταλοκάν. Οι δύο τελευταίες είναι οι πρωτεύουσες των επαρχιών που βρίσκονται νότια και ανατολικά της Κουντούζ.
Οι Ταλιμπάν κατέχουν πλέον πέντε από τις πρωτεύουσες των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν.
Σχετικά Νέα
Τουρκία: Ζητά κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη χωρίς χρονοτριβή
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός «χωρίς χρονοτριβή» στη Λιβύη έκανε την Τετάρτη (14/05) η.
Γαλλία: 10 εκατ. ευρώ για την επισκευή τμήματος της θωράκισης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ
Η Γαλλία θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή της θωράκισης στον πυρηνικό.
Λευκός Οίκος: Συμφωνίες τελικού ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων υπέγραψαν ΗΠΑ και Κατάρ
Σε 1,2 τρισ. δολάρια ανέρχονται οι οικονομικές συμφωνίες «μαμούθ» που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Δανία εξετάζει άρση της επί 40 χρόνια απαγόρευσης για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας
Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει μια 40ετή απαγόρευση για τη χρήση πυρηνικής.