Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στον Καναδά – Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν

Οι ανεξέλεγκτες φλόγες καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις του καναδικού δάσους σε αυτό που οι αρχές περιγράφουν ως μια «καταστροφική» εποχή πυρκαγιών που θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη που έχει δει ποτέ η χώρα.

Ο Καναδάς διαθέτει μερικά από τα πιο πυκνά δάση του κόσμου και κάθε χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπος με πυρκαγιές. Φέτος, όμως, οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες, πολυάριθμες και έντονες, καθώς καίνε εκατομμύρια στρέμματα.

Η κυβέρνηση του Καναδά αναμένει ότι η «υψηλή δραστηριότητα πυρκαγιών» θα συνεχιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών – η οποία συνήθως διαρκεί μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου – λόγω ενός συνδυασμού συνεχιζόμενων συνθηκών ξηρασίας και προβλέψεων για υψηλές θερμοκρασίες.

Ο καπνός και η ομίχλη από τις πυρκαγιές στον Καναδά έχουν επηρεάσει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα οι αρχές από τη Νέα Υόρκη έως τη Μινεσότα να εκδίδουν προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και να προτρέπουν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να φορούν μάσκες για να προστατευτούν από δυνητικά τοξικά λεπτά σωματίδια στον αέρα.

Τι προκάλεσε τις πυρκαγιές στον Καναδά;
Οι πυρκαγιές συνήθως ξεκινούν είτε από κεραυνό είτε λόγω κάποιας ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι πυρκαγιές ευνοούνται όταν το έδαφος είναι ξηρό και ο αέρας είναι ζεστός, γι’ αυτό η εποχή των πυρκαγιών συνήθως διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο προκαλώντας πιο έντονες ζώνες υψηλής πίεσης, οι οποίες φέρνουν παρατεταμένες περιόδους θερμών συνθηκών και επιδεινώνουν την ξηρασία.

Φέτος, η Αλμπέρτα, η Νέα Σκωτία και το Κεμπέκ γνώρισαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Ορισμένες περιοχές της Αλμπέρτα κατέγραψαν θερμοκρασίες έως και 7 βαθμούς υψηλότερες τον περασμένο μήνα, σε σχέση με έναν τυπικό Μάιο.

Η εμβέλεια, η συχνότητα και η ένταση των φετινών πυρκαγιών είναι πολύ ασυνήθιστες. Οι πυρκαγιές είναι φυσιολογικές σε κάποιο βαθμό σε ολόκληρο τον Καναδά και τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι, αλλά εξάρσεις τόσο εκτεταμένες και πολυάριθμες όσο αυτές είναι σχεδόν ανήκουστες στα τέλη Μαΐου έως τον Ιούνιο. Η ποσότητα καπνού που κατευθύνεται στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης εξαιρετική.

Είναι υπό έλεγχο;
Υπήρξαν 437 ενεργές πυρκαγιές σε όλο τον Καναδά νωρίς την Πέμπτη – 248 από αυτές εκτός ελέγχου, σύμφωνα με το Καναδικό Διαυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρών (CIFFC).

Στη δυτική επαρχία της Αλμπέρτα, 73 πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίς την Πέμπτη, εκ των οποίων σχεδόν οι 25 χαρακτηρίστηκαν εκτός ελέγχου, σύμφωνα με στοιχεία της επαρχίας. Και στη Βρετανική Κολομβία, από τις 82 ενεργές πυρκαγιές, οι 29 θεωρήθηκαν εκτός ελέγχου, σύμφωνα με στοιχεία της επαρχίας.

Στα ανατολικά, η γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ είχε τον υψηλότερο αριθμό ενεργών πυρκαγιών με 154, σύμφωνα με το CIFFC. Τα στοιχεία της επαρχίας έδειξαν ότι 92 πυρκαγιές ήταν εκτός ελέγχου τα ξημερώματα της Πέμπτης. Την Τετάρτη, οι αρχές εκκένωσαν τουλάχιστον τρεις κοινότητες στο Κεμπέκ — Chibougamau, Oujé-Bougoumou και Senneterre — και ζήτησαν από τους κατοίκους να μην αγνοήσουν τις εντολές απομάκρυνσης.

Πόσα στρέμματα κάηκαν στις πυρκαγιές;
Από το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου 9,4 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν σε σχεδόν 2.300 πυρκαγιές, δήλωσε ο υπουργός Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης Μπιλ Μπλερ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Οι πυρκαγιές έχουν εκτοπίσει χιλιάδες από τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών όπου έχουν αρθεί οι εντολές εκκένωσης. Ο Μπλερ είπε ότι περίπου 20.183 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.