“Ανεβαίνει” το πετρέλαιο καθώς ο OPEC+ παρατείνει τη μειωμένη παραγωγή

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσει την παραγωγή κατά ένα ακόμη εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Την Κυριακή, στη Σύνοδο του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC+) ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε περαιτέρω εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το CNBC, η παραγωγή του βασιλείου θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο άνω του 2% τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια των πρώτων συναλλαγών στην Ασία, αλλά υποχώρησαν μέχρι τα μέσα του πρωινού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου δείκτη Brent διαπραγματεύονταν τελευταία με άνοδο 1,43% στα 77,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 1,5% στα 72,86 δολάρια το βαρέλι.

Ο OPEC+ αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και οι αποφάσεις του για την παραγωγή μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές.

Στις 3 Απριλίου, αρκετοί παραγωγοί του πετρελαϊκού καρτέλ είχαν αποκαλύψει συνδυαστικά μείωση της παραγωγής κατά 1,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Και πολλοί παρατηρητές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτών της Goldman Sachs, ανέμεναν ότι η συμμαχία θα διατηρούσε αμετάβλητη την παραγωγή αυτή τη φορά.

Όπως είχε γράψει το Liberal.gr στις 4 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία είναι γνωστό πως δεν μπορεί να σταθεί δημοσιονομικά με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα $78. Επομένως, τα $78 είναι η τιμή που προσδιορίζει τις θέσεις της Σαουδικής Αραβίας στις συνεδριάσεις του OPEC+. Ας σημειωθεί πως συγκεκριμένη τιμή δεν έχει την παραμικρή σχέση με το κόστος εξόρυξης στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς και στο Ιράν και Ιράκ, όπου βρίσκεται μεταξύ $1-$2 το βαρέλι.

Μέσα σε αυτό το παζλ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος κατασκευής του μεγαλεπίβολου κατασκευαστικού έργου Neom Project, που θα μεταβάλλει άρδην την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας με το κόστος της επένδυσης να υπερβαίνει τα $500 δισ. Πρόκειται περί της κατασκευής και ίδρυσης μιας πρωτοποριακής πόλης στην Ερυθρά θάλασσα, που θα αλλάξει τον τρόπο της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, όπως τη βιώνουμε σήμερα. Το ποσό των $500 δισ. αποτελεί ένα επιπλέον βάρος στη δημοσιονομική άσκηση ισορροπίας της Σαουδικής Αραβίας, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις τιμές του αργού πετρελαίου.