

Κέρδη σημείωσε την Πέμπτη ο χρυσός, που ανέκτησε πλήρως τις χθεσινές απώλειές τους, ωθούμενος από τις αυξημένες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve τον Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή ευελπιστώντας ότι θα δώσουν μια ένδειξη για το ύψος της μείωσης που θα κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
“Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει μια μείωση επιτοκίων σε κάθε περίπτωση, και τώρα απλώς το ερώτημα αφορά το μέγεθός της – πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση επιτοκίων που κάνει η Fed”, σημειώνει ο Έβερετ Μίλμαν, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην Gainesville Coins.
“Η εκτίμησή του επί του παρόντος είναι ότι τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed, η αγορά χρυσού πιθανότατα θα πλαγιοδρομεί, όμως φαίνεται να υπάρχει ένα ισχυρό επίπεδο στήριξη λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων”, προσθέτει.
Κι αυτό γιατί ο χρυσός, αν και δεν προσφέρει αποδόσεις, αποτελεί “ασφαλές καταφύγιο” σε περιόδους οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed ενίσχυσαν σήμερα και τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν στο επίπεδο των 230.000 την προηγούμενη εβδομάδα, με το υπουργείο Εργασίας να προσθέτει ότι η ανεργία πιθανότατα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο.
Η μέτρηση εντείνει τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας, στην οποία όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ την προηγούμενη εβδομάδα, στρέφει πλέον την προσοχή της η Fed, δίνοντας ουσιαστικά “σήμα” ότι επίκειται η έναρξη αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.
Εξ ου και οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα αυριανά στοιχεία για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, τον προτιμώμενο δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό. Διότι εάν τα στοιχεία είναι θετικά ενδεχομένως να επιτρέψουν στη Fed να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης που προεξοφλεί κατά κύριο λόγο η αγορά, εξέλιξη που θα είναι ακόμη πιο θετική για τις τιμές του χρυσού.
Σημειώνονται ότι η αγορά επί του παρόντος δίνει πιθανότητες 65,5% σε μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και 34,5% σε μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Εν μέσω αυτού του θετικού κλίματος, η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,9% στα 2.524,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το αμερικανικό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε κέρδη 0,9% και έκλεισε στα 2.560,03 δολάρια η ουγγιά.
Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι τιμές των άλλων πολύτιμων νομισμάτων στην αγορά σποτ. Ειδικότερα, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 29,50 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα “κέρδισε” 1,6% στα 944,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κινήθηκε 3,6% υψηλότερα, στα 980,65 δολάρια η ουγγιά.
Σχετικά Νέα
Intralot: Διαψεύδει δημοσίευμα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε. σε απάντηση της υπ΄αριθμ. πρωτ. 809/22.04.2025 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά.
Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση οικονομικών μεγεθών και νέες επενδύσεις
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ παρουσίασε αύξηση στον κύκλο εργασιών το 2024, ο οποίος.
Novo Nordisk: Το χάπι αδυνατίσματος της Eli Lilly ρίχνει 7% τη μετοχή
Πάνω από 7% υποχωρεί η μετοχή της Novo Nordisk εν μέσω ανησυχιών ότι ένα.
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».