Ανέκτησε μέρος των απωλειών του μετά το χαμηλό 15μήνου το πετρέλαιο

Με κέρδη έκλεισαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, σταθεροποιούμενες μετά την πτώση του αμερικανικού αργού κάτω από τα 70 δολάρια την Τετάρτη, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2021.

Το πετρέλαιο πιέστηκε ιδιαίτερα στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η διεθνής ανησυχία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα παγκοσμίως ενέτεινε τους φόβους περί ύφεσης και άρα μείωσης της ενεργειακής ζήτησης.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, κέρδισε 1,01 δολ. ή 1,4%, κλείνοντας στα 74,70 δολ. το βαρέλι, μετά το κλείσιμό του την Τετάρτη στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 20 Δεκεμβρίου 2021. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 74 σεντς ή 1,1%, κλείνοντας στα 68,35 δολ. το βαρέλι, ενώ την Τετάρτη είχε κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 3 Δεκεμβρίου 2021.

Οι τιμές του αργού βρήκαν στήριξη στην άνοδο των μετοχών στις ΗΠΑ, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι σειρά μεγάλων τραπεζών ετοιμάζουν πακέτο διάσωσης για την περιφερειακή First Republic Bank, που βρίσκεται υπό έντονη πίεση. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι η Credit Suisse θα έχει διαθέσιμη ρευστότητα έως και 50 δισ. ελβετικών φράγκων (54 δισ. δολ.) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, κατασιγάζοντας μέρος των φόβων για το ελβετικό τραπεζικό ίδρυμα.

Οι φόβοι αποτέλεσαν συνέχεια εκείνων που προκάλεσε η πρόσφατη χρεοκοπία τριών αμερικανικών τραπεζών.

“Οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης δεν έχουν υπάρξει ποτέ μεγαλύτεροι και αυτό αποτελεί κακό νέο για τη ζήτηση αργού. Ωστόσο, μετά τη σημερινή αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι traders πιθανόν να εκτιμήσουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλη, ενώ και για τη Fed ίσως πιστέψουν ότι θα σταματήσει τον κύκλο αυξήσεων, μετά από μια τελευταία την επόμενη εβδομάδα. Κάτι τέτοιο θα έθετε πάτο στην πτώση του πετρελαίου”, σημείωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, σε σημείωμά του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα