Ανέκαμψε από το χαμηλό δύο μηνών το αργό, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης το πετρέλαιο, ανακτώντας μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών που οδήγησαν τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Μαρτίου, καθώς τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αντιστάθμισαν τις ανησυχίες που δημιούργησε η εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για εξασθένιση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ΔΟΕ μείωσε τις προβλέψεις του για το επίπεδο της ζήτησης πετρελαίου το τρέχον έτος, στέλνοντας τις τιμές του αμερικανικού αργού όσο και του Brent σε τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, ήτοι ακόμη χαμηλότερο από το χθεσινό κλείσιμο.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού, που έδειξαν μεγαλύτερη πτώση από την αναμενόμενη και κυρίως η ελαφρά επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος, βοήθησαν το πετρέλαιο να ανακάμψει και να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πληροφοριών Ενέργειας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μείωση μεν αλλά μόλις κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Αυτό όμως που έδωσε το ουσιαστικό σήμα για επιστροφή των τιμών σε ανοδική τροχιά ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο ηπιότερα από ό,τι αναμενόταν, υποδηλώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται και πάλι στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, γεγονός που ενίσχυσε τα στοιχήματα στην αγορά ότι η Fed μπορεί να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και εκτιμάται ότι θα τονώσει την ανάπτυξη και ως εκ τούτου τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Έτσι, το συμβόλαιο για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 61 σεντς ή 0,8% και έκλεισε στα 78,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο για το Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πρόσθεσε 37 σεντς ή 0,5% και έκλεισε στα 82,75 δολάρια το βαρέλι.

Η σημερινή κίνηση μείωσε το premium μεταξύ του Brent και του WTI στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου, μειώνοντας την ελκυστικότητα του αμερικανικού αργού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα