Site icon The Indicator

Ανδρουλάκης στους Δελφούς: Χρειάζονται δύο πόλοι για πολιτική σταθερότητα

Την επιστροφή στον ισχυρό δικομματισμό υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μία συνέντευξη-συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.

«Το όραμά μας είναι ισχυρά κόμματα, όχι κόμματα του ΤikTok. Είμαστε κατά του πολυκερματισμού διότι χρειάζονται δύο πόλοι για να υπάρχει σταθερότητα», είπε. Προσθέτοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, ούτε θεσμικό πλαίσιο υπέρ τους.

Στην παρατήρηση ότι το ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση μαζί και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ αρκούσαν οι βουλευτές των αριστερών κομμάτων, ο κ. Ανδρουλάκης αντέστρεψε την ερώτηση: «Είδατε πουθενά στο κείμενο (σ.σ. της πρότασης δυσπιστίας) να γίνεται λόγος για ξυλόλια;».

Εξηγώντας ότι μετά το τεράστιο συλλαλητήριο της 26ης Ιανουαρίου («βγήκε 1,5 εκατομμύριο κόσμος στους δρόμους») «τα άλλα κόμματα (σ.σ. κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) έλεγαν να καταθέσουμε αμέσως πρόταση μομφής. Εμείς είπαμε όχι, θα περιμένουμε πρώτα το κρατικό πόρισμα (του ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Κι όταν αυτό παρουσιάστηκε, ετοιμάσαμε το κείμενό μας για την πρόταση μομφής. Εκείνοι (σ.σ. τα άλλα κόμματα) υπέγραψαν το κείμενό μας, όχι εμείς τα δικά τους».

Στην έτερη παρατήρηση του κ. Πρετεντέρη ότι «το πόρισμα τινάχτηκε στον αέρα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε μία Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά μία Αρχή που οδήγησε σ’ αυτά τα αποτελέσματα».

Για να προσθέσει: «Η ΝΔ, ακόμα και μετά από μία τραγωδία, τα χειρίστηκε όλα με όρους συγκάλυψης και επικοινωνιακής διαχείρισης». Και δεσμεύτηκε ότι «θα φτιάξουμε ένα κανονικό κράτος που θα λειτουργούν οι θεσμοί και η Δικαιοσύνη».

Κάνοντας συνεχώς διακριτές τις γραμμές απέναντι στα όμορα κόμματα, παρέπεμψε στο 2012 που «εμείς δεν παίξαμε παιχνίδια, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα», ενώ επικαλέστηκε το τεράστιο φορτίο δουλειάς και ευθύνης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, λόγω του μικρού αριθμού βουλευτών (33) που διαθέτει.

Στην ερώτηση «πού θα κριθούν οι εκλογές;», ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Το πεδίο της μάχης είναι η καθημερινότητα, η ακρίβεια, η υγεία, η παιδεία, η στέγαση. Αλλά χωρίς θεσμούς και δικαιοσύνη όλα αυτά υπονομεύονται. Η ανάπτυξη πάει μαζί με ένα θεσμικό κράτος».

Προβάλλοντας, με την ευκαιρία αυτή, το πρόγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, παρέπεμψε στο report του IMF: «Επιμένουμε στη στέγαση επειδή τα μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοίκησης έχουν μειωθεί. Είμαστε 11% κάτω στην ιδιοκατοίκηση, με ένα μεγάλο τμήμα της να έχει στραφεί στο Airbnb και στην golden visa. Ο μέσος όρος στην ΕΕ (που πιάνει και τις ανατολικές χώρες, οι οποίες έχουν παρόμοια κουλτούρα με εμάς) είναι το παιδί να φεύγει από το πατρικό στα 26 χρόνια του, ενώ στην Ελλάδα αυτή η ηλικία είναι 30 plus. Σε λίγο οι νέοι θα παντρεύονται και θα μένουν στα πατρικά τους».

Exit mobile version