Ανδρουλάκης: Όσο η κυβέρνηση παραμένει άτολμη, οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρύνονται

Συνάντηση με εκπροσώπους Επιμελητηρίων, Ενώσεων, Συλλόγων και Συνδέσμων του Πειραιά, είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο την πανελλαδική δράση του Κινήματος για την ακρίβεια.

Στη συζήτηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους του Πειραιά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε στα ζητήματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, συνέπεια και της ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα, στα περιφερειακά και αναπτυξιακά συνέδρια του Κινήματος, θα συζητηθούν τα ειδικά θέματα των διάφορων περιοχών της χώρας, όπως το λιμάνι και άλλα ζητήματα υποδομών, που πρέπει να γίνουν προτεραιότητα άμεσα και κρατούν τον Πειραιά πίσω.

Επικεντρώνοντας στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας, καθώς ενδεχομένως να έχει κυκλικά χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κρίση στην Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση, αλλά δεν είναι η γενεσιουργός αιτία. Προτείνοντας μοντέλο Γερμανίας, της οποίας το ενεργειακό μείγμα έχει σταθερό το φυσικό αέριο, πτώση του λιγνίτη και άνοδο στις ΑΠΕ, ο κ. Ανδρουλάκης στηλίτευσε την τακτική της Ελλάδας, να μεταφράζει την απανθρακοποίηση ως απολιγνιτοποίηση, διότι φεύγουμε από τον λιγνίτη που υπάρχει στη χώρα μας και πάμε στο φυσικό αέριο. “Έχουμε πάρει λάθος δρόμο. Η Ελλάδα αν δεν φτιάξει καλύτερο δίκτυο, θα συνεχίσει να είναι μια ενεργειακά απομονωμένη χώρα”, πρόσθεσε.

“Η ΕΕ παίρνοντας τα μαθήματα της προηγούμενης κρίσης έβαλε τα εργαλεία της σοσιαλδημοκρατίας στο τραπέζι”, σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Όμως, “δεν γίνεται τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα να τα διαχειρίζεται ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ”, είπε, υπογραμμίζοντας πως ανθεκτικότητα σημαίνει ότι προετοιμάζω μια κοινωνία απέναντι στις κρίσεις. Επανέλαβε ακόμη ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 11 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι η μόνη από τις επτά χώρες που δίνει εξολοκλήρου τη διαχείριση στις τράπεζες, άρα μόνο με κριτήρια της αγοράς. “Να μπουν κριτήρια, αλλά να μην είναι μόνο τα κριτήρια της αγοράς, να είναι κι άλλα αναπτυξιακά κριτήρια”, τόνισε, ώστε “άνθρωποι που έχουν κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες μετά από δύο κρίσεις να μείνουν όρθιοι, να έχουν δεύτερη ευκαιρία στην αξιοπρέπεια. Αυτά τα χρήματα δεν τα έδωσε η ΕΕ για να τα πάρουν αυτοί που τα έπαιρναν και πριν, αλλά για να τα πάρουν αυτοί που δεν μπορούν να τα πάρουν με τους σημερινούς όρους και να σταθούν όρθιοι”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε προς ένα διαφορετικό μοντέλο αξιοποίησης του Ταμείου:”Να δώσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις στη μεταποίηση, τον αγροδιατροφικό τομέα, να αναπτύξουν τις ΑΠΕ μέσα από συνέργειες ώστε να εξασφαλίσουν για τα επόμενα χρόνια χαμηλό κόστος στην παραγωγή τους. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να παράξουν το δικό τους ρεύμα με φωτοβολταϊκά στις στέγες όπως έκαναν οι Γερμανοί”, πρόσθεσε. “Όταν αυτό που σήμερα είναι ένα επιχειρηματικό παιχνίδι για λίγους διαχυθεί σε μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, ένας πολίτης θα κατανοήσει ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι ένα παιχνίδι λίγων παραγόντων ή της ελίτ της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας. Είναι μια πολιτική που μας αφορά όλους και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους. Πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, 34% των ευρωπαίων πολιτών είχαν πρόβλημα σταθερής και πλήρους θέρμανσης, άρα τα προβλήματα ανισοτήτων σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα”. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να δαπανήσει ακόμη και 4 δισ. ευρώ, ώστε να έχει η Ελλάδα δίκτυα υψηλής διασυνδεσιμότητας και να μη μπλοκάρεται η διάχυση των ΑΠΕ.

Εκτίμησε επιπλέον ότι οι επενδύσεις για την ψηφιακή σύγκλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να είναι στοχευμένες, ενώ έθεσε παράλληλα τον στρατηγικό στόχο για τη χώρα τη φτηνότερη και καλύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Ζήτησε να επικεντρωθούν στα πρακτικά θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, “να δούμε ξεχωριστά όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια. Δεν θα αλλάξει ξαφνικά η δομή μας, πρέπει να την αγκαλιάσουμε να την προστατέψουμε αλλά με αντικειμενικά κριτήρια ώστε να δώσουμε προοπτική σε αυτούς που μπορούν αλλά δυσκολεύονται”. Αναγκαία σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη και η επένδυση σε δημόσιες σχολές που αφορούν τομείς ζωτικούς για την ελληνική οικονομία, ώστε να βρουν οι νέοι μια καλή και αξιοπρεπή δουλειά.

Προτείνοντας μέτρα για την άμεση ανακούφιση των καταναλωτών, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κερδοσκοπεί, καθώς μέσω της αύξησης των τιμών εισπράττει πολλαπλάσιο ΦΠΑ, το οποίο και δεν επιστρέφει στους ευάλωτους λόγω αυτής της υπεραπόδοσης. “Πώς θα στηρίξουμε τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες όταν καλπάζουν οι ανισότητες; Δε μπορεί η λέξη λεφτόδεντρο να χρησιμοποιείται α λα καρτ από τον κ. Μητσοτάκη”, πρόσθεσε. ” Όταν περνάει τέτοια περιπέτεια η ανθρωπότητα, πρέπει να παίρνεις μέτρα προοδευτικά, ώστε να κερδίζουν λιγότερα οι ισχυροί και περισσότερα οι ανίσχυροι, αυτό είναι η σοσιαλδημοκρατία, σημαίνει δημοκρατία με κοινωνικό πρόσημο, με κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς δε λέμε να μοιράζουμε λεφτά παντού αλλά να υπάρχει μια πολιτική ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, της εξωστρέφειας, του ανταγωνισμού, έτσι ώστε να έχουμε πολλές καλές θέσεις δουλειάς και η χώρα μας να σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα και όχι να ζούμε συνεχώς περιπέτειες και χαμένες ευκαιρίες”.

Ακόμη, ζήτησε να μπει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς στην Ελλάδα η αύξηση στην τιμή του ρεύματος ήταν 5.4 φορές, ενώ στην ΕΕ ήταν 3.5. “Δεν μπορεί να το σηκώνει ο καταναλωτής και το κράτος όλο το κόστος, οι πάροχοι δεν πρέπει να σηκώσουν ένα κομμάτι αυτού του κόστους; Δεν πρέπει να γίνει μια κατανομή, να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής; Γιατί στην Ελλάδα η χρηματιστηριακή τιμή είναι στο 100% ενώ στην Ιταλία είναι 11%, στη Γαλλία είναι 29% και το υπόλοιπο είναι σταθερό; Πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις που θα θωρακίζουν την οικονομία από περιπέτειες, από αλλαγές και από τρικυμίες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης”.

Ζήτησε ακόμη από τους εκπροσώπους Επιμελητηρίων, Ενώσεων, Συλλόγων και Συνδέσμων του Πειραιά, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, να δουν τα προβλήματα πέρα από τα κομματικά στεγανά. “Να βάλουμε τις προτεραιότητες με εθνικούς όρους αν θέλουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα του μέλλοντος, μακριά από την τοξική σύγκρουση που συνεχώς παράγει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση”.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η πολύ μεγάλη αύξηση της ακρίβειας έχει φέρει περισσότερα έσοδα στο ΦΠΑ. Άρα, το κράτος κερδοσκοπεί από τις ανατιμήσεις. Πρέπει λοιπόν, αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν ώστε να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είτε με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είτε με άλλους τρόπους. Γιατί όσο η κυβέρνηση παραμένει άτολμη, οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρύνονται, εις βάρος της κοινωνικής συνοχής εις βάρος της ανάπτυξης.”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα