Site icon The Indicator

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Χαμάς χαρακτήρισε «θετικό»τον νέο ισραηλινό οδικό χάρτη για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και χαιρετίστηκε από μερίδα της διεθνούς κοινότητας ως «αχτίδα ελπίδας».

Μπάιντεν: Είναι καιρός ο πόλεμος να τελειώσει

Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο, που κατ’ αυτόν υποβλήθηκε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το Κατάρ, εμιράτο που έχει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ την ερχόμενη Παρασκευή καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει 8 μήνες στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πληθυσμός του οποίου είναι αντιμέτωπος με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη Γάζα

Στην πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα εφαρμοστεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.

Η αναστολή των εχθροπραξιών, πάντα σύμφωνα με τον Μπάιντεν, θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μπορεί να γίνει «μόνιμη» αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ακόλουθη φάση του σχεδίου θα συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπλήρωσε.

Τι αναφέρει η Χαμάς
«Η Χαμάς βλέπει θετικά όσα συμπεριλήφθηκαν (…) στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του.

Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην ομιλία του κ. Μπάιντεν, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι «ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν» οι όμηροι «το συντομότερο δυνατόν» κι ότι ο κ. Νετανιάχου «εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού».

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί

Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση πυρός – όπως προτείνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο τριών φάσεων για τη Γάζα που παρουσίασε χθες ο Μπάιντεν – προτού επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει – δλδ η ολοκληρωτική εξολόθρευση της Χαμάς και την επιστροφή όλων των ομήρων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, αναφέρεται ρητά ότι «η αναφορά ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι λόγος να μην εκκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου».

«Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει: Η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ» ξεκαθαρίζει η ανακοίνωση.

Επαφές Μπλίνκεν με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε σχετικά με τον ισραηλινό οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

Στις συνδιαλέξεις αυτές, από το αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη σύνοδο του NATO στην Πράγα, ο υπουργός Εξωτερικών «επέμεινε στο ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Αχτίδα ελπίδας»

Οι εξελίξεις προκάλεσαν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να «αδράξουν την ευκαιρία» που παρουσιάζεται, ώστε να υπάρξει «διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Η πρόταση είναι «ρεαλιστική» και προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου και «των δεινών των αμάχων στη Γάζα», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση «προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για να αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου», έκρινε από την πλευρά της η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ μέσω X.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν προώθησε χθες τον νέο οδικό χάρτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί», σχολίασε στο Ισραήλ το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων, καλώντας τη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών να κινητοποιηθεί και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να δεχτεί και να εφαρμόσει την πρόταση.

 

Exit mobile version