Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από την περιφέρεια Αττικής

Η περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.156 εκ. ευρώ και αφορά στην ανάδειξη και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΕΑΑ, στον ιστορικό χώρο του Λόφου Νυμφών, στο Θησείο.

Ειδικότερα, οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην ανάπλαση του χώρου για τη δημιουργία καταστρώματος παρατηρήσεων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπως επίσης και στην αναβάθμιση του υπάρχοντος χώρου για τη λειτουργία θεματικού πωλητηρίου.

Σημειώνεται ότι ο χώρος πολλαπλών χρήσεων που διαθέτει σήμερα το ΕΑΑ έχει χωρητικότητα 25 ατόμων, ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου θα φτάσει στα 106 άτομα. Εισηγούμενη την υλοποίηση του η κ. Κυπριανίδου υποστήριξε ότι «το ΕΑΑ μετρά 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και είναι χρέος μας να στηρίξουμε το εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο, δεδομένου ότι τα έργα που θα γίνουν εκεί θα επιτρέψουν την προσέλκυση συνεδρίων και συναντήσεων ερευνητικών και επιστημονικών ομάδων».

Όπως είπε η ίδια, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  είναι ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι με την αποπεράτωση του έργου πλήθος κόσμου που θα επισκέπτεται το Λόφο Νυμφών και τους ιστορικούς χώρους του Αστεροσκοπείου θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται με τρόπο σύγχρονο και επιστημονικά άρτιο.

Την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καλωσόρισε ο διευθυντής του ΕΑΑ, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του έργου θα δώσει μεγάλη ώθηση «στην επίπονη προσπάθεια που καταβάλει το ίδρυμα τα τελευταία χρόνια για να αυξήσει την κοινωνική του διεισδυτικότητα και να μεταφέρει στην κοινωνία -και όχι μόνο στους μαθητές- με εύληπτο τρόπο τη γνώση ως αποτέλεσμα της έρευνας που γίνεται στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σχετικά Νέα