Αναβάλλονται οι δεύτερες δόσεις εμβολίου στην Νέα Υόρκη

Την ελπίδα να βελτιωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ροή της διανομής των δόσεων των εμβολίων εξέφρασαν ο κυβερνήτης της Πολιτείας Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο και ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, μετά από την εμφάνιση των πρώτων ελλείψεων, οι οποίες δημιούργησαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση ακόμη και των καθορισμένων ραντεβού.

Σύμφωνα με την Gothamist, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης εμφανίστηκε προβληματισμένος, τονίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις πρώτες δόσεις των εμβολίων, με αποτέλεσμα ορισμένα ραντεβού που αφορούν δεύτερες δόσεις να επαναπρογραμματιστούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ντε Μπλάσιο, πρόκειται για 65.000 δόσεις που προορίζονταν να χορηγηθούν ως δεύτερες, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι οι οποίοι προσέβλεπαν σε αυτές για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, να πρέπει να περιμένουν για δυο με τρεις εβδομάδες ακόμα. Σε σχετική τοποθέτησή του, εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μια «πιο ανθρωπιστική προσέγγιση».
Ασφαλώς, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης, εφόσον η δεύτερη καθυστερήσει πέρα από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι 21 ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 28 ημέρες για το αντίστοιχο της Moderna. Οπως αναφέρει το CDC, ο απαραίτητος χρόνος μεταξύ των δυο δόσεων δεν είναι πολύ αυστηρός, καθώς ο εμβολιασμός δύναται να πραγματοποιηθεί αργότερα, χωρίς να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης ή να πρέπει να ξεκινήσει ολόκληρη η διαδικασία από την αρχή.

«Σύμφωνα με το CDC, η δεύτερη δόση μπορεί να ληφθεί έως και 42 ημέρες αργότερα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, οι πολίτες μπορούν να λάβουν την δεύτερη δόση όταν είναι εφικτό και δεν χρειάζεται να επανεκκινήσουν την διαδικασία του εμβολιασμού. Οι ειδικοί λένε ότι ο χρόνος δεν είναι απολύτως αυστηρός», τονίζει η Gothamist.
Ο στόχος που είχε θέσει ο δήμαρχος Νέας Υόρκης για τον Ιανουάριο ήταν 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί σε επίπεδο πόλης, ο οποίος, μετά από τα τελευταία γεγονότα, φαίνεται πως είναι ανέφικτος. Την Κυριακή το πρωί, η πόλη είχε στην διάθεσή της 26.293 πρώτες δόσεις, χωρίς να υπολογίζονται αυτές που αφορούν το ομοσπονδιακό πρόγραμμα για τα ιδρύματα ή αυτές που προορίζονταν για δεύτερες.

Οι ελλείψεις προκάλεσαν ακυρώσεις ραντεβού τις τελευταίες ημέρες, για τις οποίες όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ηλεκτρονικό σύστημα απέτυχε να ενημερώσει εγκαίρως τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι προσήλθαν σε εμβολιαστικά κέντρα μόνο και μόνο για να τα βρουν κλειστά, σύμφωνα με την Gothamist.

Εκ μέρους της πόλης της Νέας Υόρκης, η εκπρόσωπος της υγειονομικής υπηρεσίας, Βικτώρια Μερλίνο δήλωσε αισιόδοξη της πως η ροή και η ποιότητα εξυπηρέτησης του κοινού σταδιακά θα βελτιωθεί περισσότερο.

πηγή: ekirikas.com

Σχετικά Νέα