Αναταράξεις από την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την Ανατολική Μεσόγειο

Αιτία μεγάλης διπλωματικής ανησυχίας για τις χώρες της ανατολικής Μεσόγειου αποτελεί η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την πρόθεση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους.

Η ενέργεια αυτή εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα για την Ελλάδα και προκαλεί την έντονη αντίδραση της Αθήνας που κάλεσε για εξηγήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη, ενώ και η Αίγυπτος επετέθη κατά αυτής της συμφωνίας, που εξαφανίζει από τον χάρτη ολόκληρη την Κρήτη!

Σύμφωνα με ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, η κίνηση αυτή ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας που προβάλει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή με βάση του δίκαιο του ισχυρού, και που για να τις πετύχει θα ψάχνει συνεχώς νέα διαπραγματευτικά όπλα και νέους μοχλούς πίεσης προς τα υπόλοιπα κράτη και κυρίως τη χώρα μας.

Οι ίδιοι έμπειροι διπλωμάτες επεξηγούν γιατί το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λυβύης είναι “νομικά ανεκδιήγητο” σε βαθμό “που κανένα δικαστήριο, ακόμη και με Τούρκο δικαστή, δεν πρόκειται να το αναγνωρίσει” αφήνοντας να εννοηθεί πώς η νομική οδός είναι μονόδρομος για τη χώρα μας.

Η Τουρκία- αναφέρουν- στηρίζει τη μία από τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης, αυτή που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παρέχοντας χρήματα, πολεμικό υλικό, drones, και μισθοφόρους στρατιώτες μη Τούρκους, που πολεμούν στο πλευρό της Λιβυκής κυβέρνησης στην εμφύλια σύρραξη. Αυτή λοιπόν τη στήριξη που παρέχει, θέλει να εξαργυρώσει, βλέποντας πώς με κανένα άλλο κράτος της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ) δεν μπορεί να έρθει σε συνεννόηση για κάτι ανάλογο. Η Λιβύη αποτελεί το μοναδικό της αποκούμπι στην περιοχή, τη μόνη της διέξοδο” σημειώνει ο κ.Φίλης δίνοντας το υπόβαθρο πίσω από αυτή την κίνηση.

Οι πληροφορίες για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Τον Ιούνιο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ ανακοίνωσε πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.

Σχετικά Νέα