Αναταραχή στη Β. Μακεδονία και ενδεχόμενο παραίτησης Ζάεφ

Πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί στη Βόρεια Μακεδονία το γαλλικό μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, καθώς σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ο Ζόραν Ζάεφ εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα republika.mk τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ήδη συσκέπτονται στο απόηχο του γαλλικού βέτο αναμένοντας τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα είχε απειλήσει με παραίτηση σε περίπτωση που η χώρα του δεν ελάμβανε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, προγραμματίζει να συγκαλέσει εκτάκτως ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ με ανάρτησή του στο Facebook έγραψε χαρακτηριστικά: «Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με δηλώσεις του κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί, καθώς τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Σχετικά Νέα