Αναστασιάδης: Την άλλη εβδομάδα η προσφυγή στον ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Η Κυπριακή Δημοκρατία, την ερχόμενη εβδομάδα, θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αυτό ανακοίνωσε ο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική. Ανέφερε πως εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλακεί σε ένα διάλογο αφενός για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με βάση τη συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, και αφετέρου σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση, στη βάση των όρων αναφοράς, που να επιτρέπει την αποδοχή της και από τις δύο κοινότητες.

Σημείωσε ότι εκείνο που επιδιώκεται και που ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές στον ΓΓ του ΟΗΕ είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και συνεπώς τη βιωσιμότητα.

Ερωτηθείς αν θα απέρριπτε να τεθεί το θέμα της μορφής της λύσης σε μια άτυπη πενταμερή, ο Πρόεδρος είπε ότι «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, όπως τη διατύπωσα και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση. Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον από τη συνάντησή τους φαίνεται, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακιντζί, ότι θα συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς.

«Το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι επίσης κάτι που θεωρεί ότι θα συνέβαλλε στο να οδηγηθούμε σε μια καλά προετοιμασμένη, όπως ο ίδιος είπε, επανέναρξη του διαλόγου, ώστε να έχει αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα πως είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ τα όσα λαμβάνουν χώρα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα περί απειλής εποικισμού της Αμμοχώστου δια δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων. Επίσης τις παραβιάσεις που παρουσιάζονται και καταγράφονται στη νεκρή ζώνη από τις τουρκικές δυνάμεις.

Για το γεύμα που παρέθεσε στους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είχε ευκαιρία να τους ενημερώσει λεπτομερώς για τα όσα αφορούν το Κυπριακό και τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Και αφού παραθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις απειλές κατά της Αμμοχώστου, (τους ενημερώσαμε) και για την απόφασή μας να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση στα ψηφίσματα 550 και 789. Παρακάλεσα τα πέντε Μόνιμα Μέλη, αφού ενημέρωσα για την αποφασιστικότητά μας όσον αφορά την έναρξη ενός νέου διαλόγου, όπως τύχουμε της στήριξης και της απαραίτητης βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανάλογου ενδεχομένου», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την άψογη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, και την ίδια ώρα για την αποφασιστικότητα των δύο κυβερνήσεων μέσα από συντονισμένες ενέργειες, να αντιμετωπίσουν μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και του ΟΗΕ, τις τουρκικές προκλήσεις.

Σχετικά Νέα