

Ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο στα ενεργειακά θέματα της Μεσογείου, αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ εκάστης των δύο χωρών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τελετή παράδοσης στον επενδυτή, της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, και σε ερώτηση αν κατά τη χθεσινή συνάντηση του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ του μετέφερε κάποιο μήνυμα από την Άγκυρα, όπου η κ. Νούλαντ βρισκόταν προτού μεταβεί στην Κύπρο, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές της σε συνεντεύξεις με τις οποίες υπονοείται ενεργειακή ένωση με τα κατεχόμενα πριν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε «όχι, εκείνο που μετέφερε δεν είναι την αναβάθμιση των κατεχομένων, είναι την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου.
Και βεβαίως η απάντηση ήταν σαφής ότι, ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ εκάστης των δύο χωρών».
Ερωτηθείς για τον EastMed και τα όσα λέγονται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος είπε ότι «εκείνο που αναμένουμε είναι την τελική έκθεση η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Και επαναλαμβάνω, ήταν εξαρχής η θέση -εξ ου και η μελέτη γίνεται- αν είναι βιώσιμος, αν υπάρχουν οι επενδυτές, αν το θαλάσσιο υπέδαφος το επιτρέπει τότε θα πραγματοποιηθεί. Δεν είναι θέμα απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για ένα ευρωπαϊκό έργο.
Εκείνο που διαπιστώνουν όλοι -και έχει μεγάλη σημασία- είναι η ανάγκη απεξάρτησης της ΕΕ από συγκεκριμένες αγορές και οι εναλλακτικές δίοδοι παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η πλησιέστερη δεν είναι άλλη από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».
Ερωτηθείς αν θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχετικά Νέα
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.