«Ανάσα» στις αγορές δίνει πιθανή αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές και οι αγορές ανακάμπτουν οριακά, στον απόηχο της είδησης ότι η Ρωσία αποσύρει στρατιωτικές μονάδες από περιοχές γύρω από την Ουκρανία. Οι ευρωαγορές κινούνται ανοδικά, στην Ασία οι μεταβολές ήταν οριακές και η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί. Την ίδια στιγμή ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών επανέρχεται πάνω από τις 960 μονάδες με άνοδο του τραπεζικού δείκτη. Ειδικότερα, καταγράφει κέρδη 1,12% στις 961,38 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι ευρωαγορές κατέγραψαν σημαντική βουτιά, το πετρέλαιο έφτασε σε υψηλά επταετίας και η τιμή των μετάλλων εκτοξεύθηκε.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,59% με τις μετοχές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης να ενισχύονται κατά 0,8%. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,59% με κέρδη 97 μονάδων ο γαλλικός CAC ενισχύεται 1,33% και ο βρετανικός FTSE κερδίζει 0,93%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,92% και 250 μονάδες.

Τη σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των συζητήσεων στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Oριακές μεταβολές στην Ασία

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,5%. Ο Ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,91% ενώ στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 0,51%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 1,1%, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης CSI300 της Κίνας κινήθηκε αντίθετα από το γενικευμένο sell-off και σημείωσε άνοδο 0,7%.

Πτώση στις τιμές πετρελαίου

Το μπρεντ υποχωρεί 1,8% στα 94,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτώση της τάξης του 2% στα 93,4 δολάρια το βαρέλι σημειώνει και το αμερικανικό αργό. Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, με το μπρεντ να αγγίζει τα 96,78 δολάρια και το αργό στα 95,82 δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα