

Στους στενούς δεσμούς που συνδέουν ιστορικά την Κίνα και την Ελλάδα, αλλά και στις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στις δύο χώρες αναφέρθηκε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu, μιλώντας κατά την πρώτη ημέρα του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Για τον Κινέζο πρέσβη, η συνεργασία των δύο χωρών στο λιμάνι του Πειραιά αποδεικνύει πως είναι μία ιστορία επιτυχίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλον.
“Η πρωτοβουλία του “Δρόμου του Μεταξιού” είναι μία πρωτοβουλία που αγκαλιάζει τους τοπικούς στόχους ανάπτυξης”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτή “φέρνει πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Η Κίνα θέλει να επεκτείνεται η συνεργασία με την Ελλάδα. Θέλουμε να έχουμε περισσότερες αγροτικές εξαγωγές στην Κίνα, όπως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρόκο Κοζάνης, και παράλληλα θέλουμε να έχουμε περισσότερο τουρισμό προς την Ελλάδα”.
Ο κ. Qiu τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα έχουν τα εφόδια για να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον κόσμο να καταστραφεί. Η Κίνα και η Ελλάδα, μαζί, μπορούμε να αποτελέσουμε μία φωνή λογικής και προόδου. Θέλουμε να εστιάσουμε στη συνεργασία με την Ελλάδα μέσω αμοιβαίων συνεργασιών. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να υπερασπιστούμε ένα κράτος δικαίου και ένα παγκόσμιο σύστημα δικαίου, με στόχο την ευημερία. Σήμερα, χρειαζόμαστε μία φωνή λογικής και συνεργασίας. Η Ελλάδα και η Κίνα μοιράζονται αυτές τις αξίες και έτσι είναι ιδανικά τοποθετημένες να προσφέρουν ακριβώς αυτό”.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Γενεύης για μείωση των εκατέρωθεν δασμών ΗΠΑ-Κίνας, ο πρέσβης δήλωσε: “Ευελπιστούμε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο για τη μείωση των δασμών και την αύξηση της αμοιβαίας συνεργασίας για βιώσιμες διμερείς σχέσεις”. Διαβεβαίωσε, δε, πως “η Κίνα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, εφόσον είναι ισότιμες και βασίζονται στον σεβασμό”.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι “η Κίνα δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο”, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του εστιάζει στην ανάπτυξη υψηλής αξίας, έχοντας επιτύχει για φέτος ρεκόρ εξαγωγών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί στροφή προς μια πιο οικολογική οικονομία.
“Η πόρτα της Κίνας είναι διάπλατα ανοιχτή και καλούμε τους Έλληνες φίλους μας να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η ανάπτυξη της Κίνας”, κατέληξε π κ. Qiu.
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Σχετικά Νέα
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια διόρθωση μετά το ράλι – Προσδοκίες από MSCI, κέρδη και διεθνές κλίμα
Μετά από ένα εντυπωσιακό τριήμερο ανοδικών συνεδριάσεων, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κάνει παύση για.
ΕΕ: “Κλείδωσε” το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το βλέμμα στο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης
Κατέληξαν σε συμφωνία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά.
Βουλή: Νέα ποινική δικογραφία για τα Τέμπη ύστερα από μήνυση συγγενών
Νέα ποινική δικογραφία για την υπόθεση των Τεμπών διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή, σύμφωνα με.
Κατεβάζουν ταχύτητα οι ευρωαγορές -Οι Επενδυτές σε Αναμονή Μετά την Εμπορική «Ανακωχή» ΗΠΑ–Κίνας
Ασθενείς μεταβολές επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση.