Αναμένοντας τις εξελίξεις στη Γάζα

Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, αποτελούν την αντίστοιχη 11η Σεπτεμβρίου του 2001 των ΗΠΑ, για το Ισραήλ. Και αυτό είναι κατανοητό για όποια/όποιον ασχολείται με ζητήματα ασφαλείας. Είναι πολύ δύσκολο για έναν επιστήμονα ή ειδικό, να εξηγήσει την πραγματικότητα που είναι μόνο βαριά. Δεν υπάρχει ακόμα λύση. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι σκληρή η αλήθεια. Είναι «βαριά η πέννα» για τον ίδιο τον αρθρογράφο. Γιατί ακόμα δεν προβλέπεται κάποια θετική εξέλιξη. Τα παρακάτω είναι απλά μια ουσιαστική ανάλυση με τα γεγονότα να τρέχουν και να αλλάζουν άρδην το περιβάλλον το γεωπολιτικό, αναμένοντας την νεότερη στρατηγική ασφάλεια και πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Γράφει *Δρ. Μάριος Ευθυμιόπουλος

Το Ισραήλ είναι ένα κράτος το οποίο χαρακτηρίζεται από θέματα ασφαλείας. Και αυτό ίσως το ξεχνάμε σε περιπτώσεις. Είναι η κοινωνία του Ισραήλ δομημένη έτσι, που εμπεριέχει ουσιαστικά και θεμελιώδη στοιχεία ασφάλειας στην κοινωνία της. Αυτό δείχνει η εμπειρική γνώμη για τη χώρα. Δεν είναι τυχαία η πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Ισραήλ να πορευτεί στην Γάζα επιχειρησιακά και κλιμακωτά με τον τρόπο που το πράττει. Ας μην αναμένουμε πλέον το Ισραήλ να σταματήσει. Θα αλλάξει πορεία και τρόπο αλλά όχι στόχο. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Είναι σκληρή η πραγματικότητα.

Και έστω και αν γίνεται αναφορά και πιέσεις για ολοκλήρωση εχθροπραξιών ακόμα και με πρόσχημα λύσης από το Κατάρ για τους ομήρους, δεν πιστεύεται πως το Ισραήλ θα σταματήσει. Και αν σταματήσει θα μειώσει την επιχειρησιακή του κατάσταση ώστε να γίνει κατανοητό πως για να σταματήσει πλήρως πρέπει η Χαμάς να παραδοθεί.

Στο μεσοδιάστημα το ανθρωπιστικό κομμάτι, για όλους τους αθώους μας αγγίζει όλους. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι και το χαρακτηριστικό των τρομοκρατικών ομάδων να επιζητούν να ζουν ανάμεσα σε αθώες ψυχές. Και να απειλούν εξίσου αν επιδιώξει κανείς να τους «προδώσει ή πετάξει». Δεν είναι μόνο στη Γάζα το χαρακτηριστικό αυτό. Έγινε και αλλού. Για το Ισραήλ η γνώση αυτή είναι δεδομένη. Ωστόσο μπροστά στους χίλιους και πλέον νεκρούς που ακόμα δεν ξέρουμε πόσοι είναι για το Ισραήλ ο στόχος/απάντηση είναι ξεκάθαρο: Το Ισραήλ αντεπιτίθεται. Δεν σταματά. Πλέον αυτό είναι το μήνυμα που επιθυμούν να περάσουν στην κοινή διεθνή γνώμη: Ότι η κοινωνία είναι σκληρή και η πραγματικότητα είναι σκληρή και για αυτό το Ισραήλ θα συνεχίσει την στρατιωτική του επιχείρηση. Είναι και κατηγορητήριο προς την διεθνή κοινότητα ότι τίποτα δεν λύνεται στην περιοχή χωρίς βία. Αυτά εννοούνται μεταξύ άλλων.

Μετά την κατάληψη της Βόρειας πλευράς της Γάζας, το Ισραήλ, θα προχωρήσει σταδιακά με τη κεντρική Γάζα επιχειρώντας πάντα στην Νότια πλευρά του επίσης το Yunis. Στο μεταξύ καταστρέφει μια και καλή την Βόρεια περιοχή της Γάζας. Δεν πιστεύεται πως η Βόρεια περιοχή θα ξανακατοικηθεί από Παλαιστινίους. Και για αυτό υπάρχει λόγος που αφορά τις υποδομές βασικές του Ισραήλ Κοντά στο Σντερότ. Ακόμα πιο ειδικά, ίσως υπάρχει ακόμα πιο συγκεκριμένο σχέδιο. Και το σχέδιο αυτό είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση της όλης της περιοχής καταρχήν της Γάζας, από όποια δύναμη της Χαμάς και συνεργάτιδας αυτών. Και επιπλέον η εγκατάσταση ειδικής δύναμης που θα συσταθεί με διεθνή παράγοντα υπό του Ισραήλ για το πολιτικό και διοικητικό έλεγχο. Για να γίνει κάτι τέτοιο, η επιθετικότητα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Θα ενταθεί σε επίπεδα με διαλειτουργικό τρόπο στρατιωτικό. Το Ισραήλ απλά δεν θα σταματήσει.

Τα παραπάνω είναι ανησυχητικά. Όχι μόνο για το ανθρωπιστικό κομμάτι. Αλλά γιατί διαμορφώνεται ένα νέο ρεαλιστικό πλαίσιο (αντίδραση), απέναντι σε θέματα «τρομοκρατίας» και εγκληματικών πράξεων ζητήματα: Το τί αποτελεί ή θα αποτελεί όρο τρομοκρατία είναι επίσης ανησυχητικό. Σε μια περίοδο που όλα είναι μια λεπτή γραμμή.

Χρειάζεται ρεαλιστική και πραγματιστική προσοχή απέναντι σε όλες τις μορφές βίας και πως τις αντιλαμβανόμαστε αυτές. Και να είμαστε προσεκτικοί ιδίως γνωρίζοντας την πρόβλεψη για αλλαγή πολιτικού περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε στην προκειμένη περίπτωση, ότι όντως η 7η Οκτωβρίου 2023 ήταν όντως τρομοκρατική επίθεση απέναντι στο Ισραήλ, μιας τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, που ξύπνησε την «αρκούδα της Μέσης Ανατολής» αλλά ιστορικά θα αποτελέσει την αρχή τέλους της οργάνωσης αυτής. Αλλά με τί κόστος τελικά για το Ισραήλ και την περιοχή;

* Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας
  Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών
  Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
  Πρόεδρος του Strategy International (SI) Ltd.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα