Aνάλυση: Πόσο μεγάλο είναι το κόστος του Brexit– Μπορεί να γίνει η Μ. Βρετανία η «Σιγκαπούρη» της Ευρώπης;

Είναι σαφές, ότι μελέτες και προβλέψεις για τις επιπτώσεις του Brexit υπάρχουν πολλές. Και όλες υπολογίζουν τις απώλειες για την Ε.Ε. και την Μ.Β. Αντίθετα, δεν έχουμε κάποιες αναλύσεις που να υποστηρίζουν ότι η Μ. Βρετανία θα βγει κερδισμένη, μόνο πολιτικές εκτιμήσεις.

Η εκτίμηση ότι η Μ.Β. θα «ανοίξει τα φτερά της» βγαίνοντας από τους κανόνες, τις προδιαγραφές και τις οικονομικές υποχρεώσεις δεν στηρίζεται σε στοιχεία, αλλά σε ιδεολογικές– πολιτικές δηλώσεις. Δηλαδή, σύμφωνα με τους Τζόνσον, Φάρατζ, και λοιπούς η Μ.Β. θα αποκτήσει την ελευθερία διμερών συμφωνιών και θα προσφέρει καλύτερους όρους για επενδύσεις και για το εμπόριο στους μελλοντικούς της εμπορικούς ετέρους.

Ας δούμε όμως κάποια βασικά  στοιχεία των μελετών.

1. Bertelsmann Estimating the impact of Brexit on European countries and regions Σχήμα (1)

Χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο ερευνητικό μοντέλο και στηριζόμενο σε παράγοντες όπως η αύξηση των δασμών μεταξύ Ε.Ε. και Μ.Β., η μείωση της ανταγωνιστικότητας κ.α. θα κοστίσει σε περίπτωση «σκληρής» εξόδου της Μ.Β. για μεν την Μ.Β. 57 δις Ευρώ τον χρόνο για δε την Ε.Ε. αντίστοιχα 40 δις. Οι χώρες και οι περιφέρειες που θα πληγούν περισσότερο, αλλά και  χώρες εκτός Ε.Ε. που θα επωφεληθούν περισσότερο αναλύονται στην μελέτη. Η Γερμανία θα σηκώσει το μεγαλύτερο  βάρος (10 δις). Αν όμως το βάρος αναχθεί ανά κάτοικο,  η Ιρλανδία θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες. Γενικά όσο πιο κοντά στην Βρετανία βρίσκεται μια χώρα τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες. Από τις περιφέρειες βλέπουμε στην μελέτη, ότι  οι πλέον εξαγωγικές περιφέρειες στα δυο μέρη θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η εμπορική συμφωνία μέσα στο χρονικό όριο των 9 μηνών που προβλέπει η συμφωνία, δηλαδή μέχρι την 31/12/20 (soft Brexit), οι απώλειες θα μειωθούν κατ’ έτος σε 32δις για την Μ.Β. και 22 δις για την Ε.Ε. Για την Ελλάδα οι απώλειες είναι της τάξεως των 37 Ε/κάτοικο. Τα συμπεράσματα είναι απλά. Για κάθε είδους «έξοδο» και τα δυο μέρη θα πληγούν οικονομικά. Η Μ.Β. περισσότερο. Είναι πάντως προς το συμφέρον όλων να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία. Τέλος κερδισμένες εκτιμάται ότι θα είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ.

2.  Η δεύτερη και πιο πρόσφατη έρευνα έχει πραγματοποιηθεί από το  Bloomberg Economics . Αφορά τις μέχρι σήμερα απώλειες της Βρετανικής οικονομίας από το 2017 έως το 2020, που υπολογίζονται σωρευτικά σε 170δις$ μέχρι και το 2019 και για το 2020 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 200 δις  Σχήμα (2).

Οι κύριοι παράγοντες είναι, πάντα κατά το πρακτορείο, η μείωση των επενδύσεων λόγω της ανασφάλειας κατά 1%. Ενώ η ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επίσης ανασχεθεί τα τελευταία χρόνια, η ανάλυση από την Bloomberg Economics δείχνει ότι η Βρετανία υστερεί. Υπάρχει έντονη ιστορική συσχέτιση μεταξύ των χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της  G-7. Ωστόσο, από το δημοψήφισμα  έχουν αποκλίνει, και η βρετανική οικονομία είναι τώρα 3% μικρότερη από ό, τι θα μπορούσε εάν είχε διατηρηθεί η συσχέτιση(correlation) των οικονομιών τους.

3. Η ανάλυση του Centre for European Reform. αποτυπώνει το πραγματικό κόστος της οικονoμίας, και γι’ αυτό χρησιμοποιεί στοιχεία μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019. Χρησιμοποιώντας κατάλληλους αλγορίθμους καταλήγει στο ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2.9%. (Σχήμα4)

4. Σε σχετικό άρθρο του Martin Wolf των F.T. ο επικεφαλής οικονομολόγος στον πίνακα 5 εμφανίζει με μελανά χρώματα τις επενδύσεις στην Μ.Β. από το δημοψήφισμα και μετά.

Ιδιαίτερα οι ιδιωτικές επενδύσεις, που είναι και μεγαλύτερες σε όγκο. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ποσοστό σε κρατικό δανεισμό (4% του ΑΕΠ) σε σχέση με τις οικονομίες των G7.

Σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στην Μ. Βρετανία, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο εξαγορές επιτυχημένων επιχειρήσεων, όπως μια αλυσίδα χιλιάδων pub για 2,7 δις λίρες,  και την εταιρεία παιδικής αναψυχής Peppa the pig για 3.3 δις λίρες από αμερικανικό Fund.

Όμως αυτό που «μετράει» περισσότερο, είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις (F.D.I.). Γιατί μια τέτοιου τύπου επένδυση συνεπάγεται δημιουργία θέσεων εργασίας μια και η επένδυση διατίθεται για την δημιουργία εξ αρχής των υποδομών για τις απαιτήσεις της λειτουργία της. Για να κατανοήσουμε περισσότερο την διαφορά, η Fraport με την εξαγορά των αεροδρομίων αγόρασε τα αεροδρόμια έτοιμα, τα οποία βεβαίως πρέπει να ανακαινίσει. Αντίθετα το «Ελληνικό» είναι μια άμεση ξένη επένδυση με πολλαπλάσιο όφελος για την ελληνική Οικονομία. Αντίθετα, στην Μ. Βρετανία του αβέβαιου μέλλοντος εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη. Ακόμη και χρηματοοικονομικά Funds. H Ενιαία Αγορά είναι ο μαγνήτης. Είναι και ένας από τους λόγους που η Tesla προτίμησε την Γερμανία από την Αγγλία, όπως είχε εξαγγείλει αρχικά για την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Οι προβλέψεις είναι πάντοτε χρήσιμες, αν και πολλές φορές αποτυγχάνουν. Αυτό καλείται να αποδείξει ο Μπόρις Τζόνσον. Και για να καταφέρει να χρηματοδοτήσει όσα έταξε στους ψηφοφόρους και για να αποδείξει ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν μια φούσκα ψευδαίσθησης. Στην πιο αθώα εκδοχή… Για να το πετύχει όμως θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος είναι να δημιουργήσει μια «Σιγκαπούρη» στην γειτονιά μας. Όμως η Ε.Ε. έχει στείλει καθαρά μηνύματα στο Λονδίνο, ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο.. Και μια είδηση πρόσφατη αλλά σημαντική είναι η δήλωση της Κυβέρνησης, ότι δεν θα επιτρέψει την εισαγωγή χλωριωμένων κοτόπουλων από τις ΗΠΑ! Αυτή η τοποθέτηση,  όσο και αν αγαπιόνται ο κ. Τραμπ με τον κ. Τζόνσον, η πολυδιαφημισμένη ταχύτατη  εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν θα είναι και τόσο γρήγορη. Αν λοιπόν η εμπορική μας συμφωνία παρά τις επιφυλάξεις της κ. Φον ντερ Λάιεν , δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και ίσως  πολύ δυσάρεστες, ιδίως για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα των Βρετανών.

Fortunegreece.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα