Ανακοινώθηκε το EquiFund ΙΙ, για τη χρηματοδότηση μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων

Στην υπογραφή της σύμβασης δημιουργίας του EquiFund ΙΙ προχώρησαν σήμερα, 14 Μαϊου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), Γιάννης Τσακίρης, και η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), Marjut Falkstedt. Το νέο fund-of-funds, που αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου EquiFund, θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με στόχο να φέρει στην αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των μοχλευμένων ιδιωτικών πόρων.

Σκοπός του Equifund II είναι να βοηθήσει εταιρείες που επικεντρώνονται στην καινοτομία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους στοχευόμενους τομείς να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφαλαιακή χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και να αξιοποιήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό τους.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του EquiFund II, το οποίο αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας μας με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα”, δήλωσε η επικεφαλής του EIF, κ. Falkstedt. Πρόσθεσε δε ότι αυτήν τη φορά το νέο “Ταμείο-των-Ταμείων” δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των Βιοεπιστημών και της Κοινωνικής Βιωσιμότητας. Όπως υποστήριξε: “Οι τομείς αυτοί είναι από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας και η συνεχής υποστήριξή μας αποσκοπεί στην περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξής τους”. Φυσικά, δεν θα λείψουν οι επενδύσεις και στους παραδοσιακούς τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορικής κ.λπ.

Ειδικότερα, ο όμιλος της ΕΙΒ θα διαθέσει 200 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς των βιοεπιστημών, της υγείας και της βιωσιμότητας. Διαχειριστής των πόρων θα είναι το EIF, που θα αποτελέσει για άλλη μια φορά τον χρηματοδοτικό βραχίονα του ομίλου. Στόχος είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου, τα οποία θα συνεισφέρουν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα συνεπενδυθούν με τα κεφάλαια του EquiFund II.

“Ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει μεγάλη εμπειρία στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης της συνοχής για την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων και την επιτάχυνση των επενδύσεων για την πραγματική οικονομία”, δήλωσε ο Ιωάννης Τσακίρης. “Τα χρηματοδοτικά μέσα”, πρόσθεσε ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΙΒ και βασικός συντελεστής των επενδυτικών funds-of-funds Jeremy και EquiFund, “είναι καθοριστικής σημασίας, από την άποψη ότι κινητοποιούν ιδιωτικά κεφάλαια για τη στήριξη των πιο δυναμικών, πολλά υποσχόμενων επιχειρήσεων της Ευρώπης, ενώ το γεγονός ότι είναι ανανεωμένα εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή χρήση των σπάνιων δημόσιων πόρων”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα