Ανακάμπτουν σήμερα οι ευρωαγορές

Ανακαμπτουν την Τρίτη οι ευρωαγορές σβήνοντας μέρος από τις βαριές απώλειες που σημείωσαν στην έναρξη της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, καθώς και πιο ξεκάθαρο σήμα από τη Federal Reserve για το αν θα προχωρήσει ακόμα και σε 4 αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022 για να τιθασεύσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έχουν ήδη σκαρφαλώσει στο 6,8% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών περίπου. Η εκτίναξη του πληθωρισμού οδήγησε τους αναλυτές της Goldman Sachs στην εκτίμηση για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος, αντί για τρεις που περίμεναν προηγουμένως. Τέσσερις αυξήσεις περιμένουν και οι αναλυτές στις J.P. Morgan και Deutsche Bank.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο 5% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση στο 10ετές της Γερμανίας άγγιξε τη Δευτέρα για λίγο το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, πλησιάζοντας πιο κοντά στο 0%. Η απόδοση στο 10ετές της Ιταλίας επίσης ενισχύθηκε στο υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2020, στο 1,33% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,29%.

“Σήμερα, το μεγάλο θέμα είναι ότι η απόδοση στο 10ετές της Γερμανίας κατευθύνεται προς το 0%, λόγω του άλματος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και των ανησυχιών για μια πιο επιθετική στάση από την ΕΚΤ”, ανέφερε η Althea Spinozzi της Saxo Bank, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1% “αγγίζοντας” τις 484 μονάδες, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος ενισχύεται κατά 2,1% και ηγείται των κερδών.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX προσθέτει 0,95% στις 15.910 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1% στις 7.185 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,56% στις 7.490 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,63% στις 27.525 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σκαρφαλώνει κατά 0,46% στις 8.745 μονάδες.

Στην Ασία τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα την Τρίτη, ενώ στην Αυστραλία μεγάλα τραπεζικά ονόματα σημειώνουν απώλειες στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Η μετοχή της Commonwealth Bank of Australia διολισθαίνει κατά 1,75% και η ANZ χάνει 1,3%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα