

Μικρόβια που μπορούν να «διασπάσουν» πλαστικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στις Άλπεις και την Αρκτική, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την ανακύκλωση.
Έχουν ήδη βρεθεί πολλοί μικροοργανισμοί που μπορούν να το κάνουν αυτό, αλλά συνήθως μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση τους στη βιομηχανική πρακτική είναι απαγορευτικά δαπανηρή λόγω της απαιτούμενης θέρμανσης. Σημαίνει επίσης ότι η χρήση τους δεν είναι ουδέτερη ως προς το αποτύπωμα άνθρακα.
Επιστήμονες από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο WSL βρήκαν μικρόβια που μπορούν να το κάνουν αυτό στους 15 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική πρόοδο στη μικροβιακή ανακύκλωση. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian, έλαβαν δείγματα από 19 στελέχη βακτηρίων και 15 μυκήτων που αναπτύσσονται σε ελεύθερα ή σκόπιμα θαμμένα πλαστικά που διατηρήθηκαν στο έδαφος για ένα έτος στη Γροιλανδία, το Σβάλμπαρντ και την Ελβετία. Άφησαν τα μικρόβια να αναπτυχθούν ως καλλιέργειες ενός στελέχους στο εργαστήριο στο σκοτάδι στους 15 βαθμούς Κελσίου και τα εξέτασαν για να δουν αν μπορούν να αφομοιώσουν διαφορετικούς τύπους πλαστικού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βακτηριακά στελέχη ανήκαν σε 13 γένη ακτινοβακτηρίων και πρωτεοβακτηρίων και οι μύκητες σε 10 γένη των ασκομυκήτων και των mucoromycota.
Τα πλαστικά που εξετάστηκαν περιλάμβαναν το μη βιοδιασπώμενο πολυαιθυλένιο (PE) και τον βιοδιασπώμενο πολυεστέρα-πολυουρεθάνη (PUR), καθώς και δύο εμπορικά διαθέσιμα βιοδιασπώμενα μείγματα τερεφθαλικού αδιπικού πολυβουτυλενίου (PBAT) και πολυγαλακτικού οξέος (PLA).
Κανένα από τα στελέχη δεν ήταν σε θέση να διαλύσει το PE, ακόμη και μετά από 126 ημέρες επώασης σε αυτά τα πλαστικά. Όμως 19 στελέχη (56%), συμπεριλαμβανομένων 11 μυκήτων και οκτώ βακτηρίων, ήταν σε θέση να μεταβολίσει το PUR στους 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ 14 μύκητες και τρία βακτήρια ήταν σε θέση να το κάνουν με μίγματα πλαστικών από PBAT και PLA.
Σχετικά Νέα
21 Απριλίου 1967: 58 χρόνια από την «Μαύρη» ημέρα της Χούντας των συνταγματαρχών – Ο ρόλος των γυναικών
Το στρατιωτικό πραξικόπημα που επέβαλλε την επταετή χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε τα.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν χρώμα που κανείς δεν έχει ξαναδεί – Πώς μοιάζει
Μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής στη Γη, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν.
Deutsche Welle: Τι μας περιμένει μετά θάνατον; – Έχουμε ψυχή;
«Τι μας περιμένει μετά θάνατον;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle και υπογράφει.
Απειλεί τη δημοσιογραφία η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία. Αντικειμενική πρόβλεψη ή ευσεβής πόθος;.