Αναγνωστοπούλου: Η ΝΔ θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια, κερδοσκοπία και στην ανώτατη εκπαίδευση

«Θέλετε ιδιωτικά Πανεπιστήμια γιατί θέλετε κερδοσκοπία και από την ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε η  αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου απευθυνόμενη στη βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμεώς, καλώντας τη να κάνουν την υπέρβαση και «να δείτε την δημόσια εκπαίδευση»..

Η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε το επιχείρημα «περί ανομίας των δημόσιων Πανεπιστημίων» αποτελεί το καλύτερο της πρόθεση της ΝΔ «να συρρικνωθεί η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση ώστε να υπάρξει χώρος για την ιδιωτική».

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΝΔ για μη κρατικά πανεπιστήμια «είναι ο παράδρομος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Τα πανεπιστήμια μας είναι δημόσια άρα το μη κρατικά στην ουσία σημαίνει ιδιωτικά. Στην ελλάδα ιδρύθηκαν ιδιωτικά πανεπιστήμια το Πάντειο και το πανεπιστήμιο Μακεδονία, τα οποία μετά από λίγο διάστημα λειτουργίας ήθελαν να μπουν υπό αιγίδα του Δημοσίου», πρόσθεσε η ίδια.

Ακόμα, αναφερόμενη στο παράδειγμα των ΗΠΑ, η Σ.Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ οι οποίοι σύμφωνα με την ίδια «βάζουν επιτακτικά το θέμα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, καθώς στις ΗΠΑ υπάρχει μία δεύτερη βόμβα όπως αυτή της Lehman Brothers καθώς τα χρέη των φοιτητών και νέων ανθρώπων προς το κράτος είναι 1,5 τρισ δολάρια. Τα δε ιδιωτικά χρέη προς τις τράπεζες είναι 62,5 δισ δολάρια».

«Οι δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι αν δεν έχουμε άμεσα δημόσια και δωρεάν Παιδεία θα σκάσει η φούσκα των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Αναφερόμενη δε σε συνομιλία της με Βρετανό αξιωματούχο μετέφερε ότι της διεμήνυσε πως υπάρχει «μεγάλο πρόβλημα λόγω του ανταγωνισμού από την Ολλανδία και τη Φινλανδία επειδή προσφέρουν δωρεάν προγράμματα στους ξένους φοιτητές γιατί έτσι έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος σε σχέση με τα δίδακτρα».

Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στους Έλληνες φοιτητές οι οποίοι πηγαίνουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού πέρνουν αυτή την απόφαση καθώς «το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων αφήνει ένα περιθώριο ένας νέος που θέλει να σπουδάσει ιατρική να σπουδάζει τελικά νοσηλευτικές επιστήμες.

» Αντί να συζητήσουμε πως θα επιτρέψουμε την κινητικότητα ανάμεσα στα τμήματα και τις σχολές ώστε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, λέτε ότι αυτό θα το λύσει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

«Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ο οποίος διδάσκει γνώση η οποία βασίζεται σε έρευνα. Προϋπόθεση είναι η έρευνα» σημείωσε η Σ.Αναγνωστοποόυλου απαντώντας στο επιχείρημα ότι «αφού υπάρχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση γιατί να μην έχουμε και τριτοβάθμια».

Στη συνέχεια η κα Αναγνωστοπούλου πρόσθεσε ότι «στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η γνώση βασίζεται σε κάτι έτοιμο, στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο πως θα κάνουν έρευνα και η έρευνα χρειάζεται κόπο, χρήμα και κυρίως ελευθερία».

Αναφερόμενη δε στο πανεπιστήμιο της Αγγλίας Emperial, το οποίο σύμφωνα με την ίδια ασχολείται με έρευνα στα πετρελαιωειδή, σημείωσε ότι «υπάρχει σοβαρή καταγγελία ότι το εν λόγω πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από μεγάλη βιομηχανία η οποία φέρεται να είναι κατά των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν η έρευνα χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς φορείς υπάρχει πρόβλημα».

avgi.gr

Σχετικά Νέα