Tα έργα θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος «ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη ιστορικού κέντρου Πατρών».
Τέσσερα εμβληματικά σημεία της Πάτρας, που ενώνουν την πόλη και έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αναμένεται να «αναγεννηθούν» μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης που έχει προγραμματίσει ο δήμος.
Πρόκειται για τις τέσσερις μεγάλες σκάλες, Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων, που δεσπόζουν στην πόλη και ενώνουν το κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, την παλιά πόλη και την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τη σύγχρονη πόλη.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, λόγω των φθορών που έχουν υποστεί οι σκάλες, αλλά και λόγω της έλλειψης συντήρησής τους, παρουσιάζουν αφ΄ ενός σχετική επικινδυνότητα για όσους τις χρησιμοποιούν και αφ΄ ετέρου μη ενιαίο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, αλλοιώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο και ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία της πόλης.
H δημοπράτηση αναμένεται να γίνει σε περίπου ενάμισι μήνα
Σχετικά με τα έργα αποκατάστασης, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα έργα θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος «ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη ιστορικού κέντρου Πατρών» και η δημοπράτηση αναμένεται να γίνει σε περίπου ενάμισι μήνα.
Σχετικά με το κόστος των εργασιών εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 265.000 ευρώ,ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι η ειδική υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας Δυικής Ελλάδας.
Όπως αναφέρεται στο φάκελο προετοιμασίας του έργου, οι κλίμακες του ιστορικού κέντρου αποτελούν τοπόσημα της πόλης, στοιχεία δημιουργίας του πολεοδομικού ιστού της πόλης και μαρτυρίες της ιστορικής εξέλιξης της Πάτρας, ενώ πέραν του ότι εξυπηρετούν την λειτουργική σύνδεση της άνω με την κάτω πόλη της Πάτρας, χρησιμοποιούνται και ως χώροι πολιτιστικών δρώμενων και σημεία συνάντησης πολυπληθών ομάδων, καθώς και σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής.
Όσον αφορά στα οφέλη από την αποκατάσταση των κλιμάκων, επισημαίνεται ότι θα έχει άμεσες και βραχυ-μεσοπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στην προστασία του τοπίου της πόλης.
Επίσης, η ανακατασκευή των διατηρητέων κλιμάκων, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, να βελτιώσει τις υποδομές, να αναδείξει τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, αλλά και το ιστορικό κέντρο.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ουσιαστικά αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο αναμένεται να αναδείξει την περιοχή παρέμβασης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν νέο χώρο ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης πληθυσμού, να αναβαθμίσει το συνολικό προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, να αναδείξει τον πολιτισμό της περιοχής παρέμβασης και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.
Η επίβλεψη των εργασιών θα γίνει από τις υπηρεσίες του δήμου Πατρέων, ενώ οι υπό εκτέλεση εργασίες, όπως για παράδειγμα, υλικά, χρωματικές αποδόσεις κ.λ.π. θα λαμβάνουν έγκριση πριν την πραγματοποίησή τους από την αρχαιολογική υπηρεσία και στη συνέχεια θα επιβλέπονται από την ίδια υπηρεσία.
Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί, ότι στo πλαίσιo της μελέτης για το έργο, αναφέρονται όλες οι συμμορφώσεις, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και οι όροι που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.