Αναδρομικά έως και 20.000 ευρώ: Έρχονται νέες πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ -Πότε θα δοθούν τα χρήματα και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Σε νέες πληρωμές αναδρομικών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων έως και 20.000 ευρώ αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα ο ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα” Ελεύθερος Τύπος” τα αναδρομικά αυτά σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ ενώ στις περιπτώσεις των αναδρομικών σε επανυπολογισμένες συντάξεις ΔΕΚΟ-τραπεζών, τα ποσά φτάνουν και τις 20.000 ευρώ. Σημειώνεται δε πως περισσότερες από 50.000 συντάξεις βρίσκονται στην ουρά του επανυπολογισμού είτε γιατί δεν έχουν υπολογιστεί είτε επειδή έχουν επανυπολογιστεί αλλά είναι με λάθος ποσά και οι επανυπολογισμοί επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση.

Οι κατηγορίες συνταξιούχων

Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς ανήκουν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων:

1.Παλαιοί συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (πριν από τις 13/5/2016) με 30 έτη ασφάλισης και άνω, στους οποίους έγινε ο πρώτος επανυπολογισμός με τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά εκκρεμεί ο δεύτερος με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση που δίνουν αυξήσεις σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Σε πολλές δε περιπτώσεις υπάρχουν παλαιοί συνταξιούχους στους οποίους δεν έγινε ούτε ο πρώτος επανυπολογισμός. Για παράδειγμα, στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ και της πρώην Ολυμπιακής δεν είχε γίνει κανένας επανυπολογισμός συντάξεων από το 2019 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με πληρωμές αναδρομικών που ξεπέρασαν και τις 25.000 ευρώ.

Οι τιμές της πισίνας μπορεί να είναι φθηνότερες από όσο νομίζετε!
Πισίνες
Μπείτε στην τάση με τη συλλογή μας από μοντέρνα παπούτσια
usergoing.com
2.Νέοι συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016), οι οποίοι πήραν μεν τη σύνταξή τους, αλλά όσοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης δεν είδαν ακόμη το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού στις συντάξεις τους. Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς νέων συντάξεων συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, συνταξιούχοι που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση λαμβάνοντας ακόμη την αρχική τους σύνταξη, συνταξιούχοι χηρείας κλπ.

3.Παλαιοί αλλά και νέοι συνταξιούχοι στους οποίους έγιναν οι επανυπολογισμοί, αλλά έχουν γίνει λάθη στα ποσά.

Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά πως το πιο συνηθισμένο λάθος έχει παρατηρηθεί είναι στα έτη ασφάλισης. Ένα άλλο λάθος είναι ότι γίνεται επανυπολογισμός με 38 έτη και 5 μήνες και άλλο αντί για 5 οι μήνες να είναι τελικά 8.

Αυτή η διαφορά θα βγάλει υψηλότερη σύνταξη κατά μερικά ευρώ αλλά θα επανυπολογιστούν και όλες οι κρατήσεις από την αρχή .Στην περίπτωση δε που τα λάθη εντοπιστούν σε παλαιούς συνταξιούχους τότε εκτός από τις κρατήσεις αλλάζει και το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Και ανάλογα με το εάν η προσωπική διαφορά βγει μικρότερη ή μεγαλύτερη θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός και στις αυξήσεις που πήραν οι συνταξιούχοι.

Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2026 έως και τις 30/9/2019 ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016. Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη και την προσωπική που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον Νόμο Κατρούγκαλο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα