Αν. Ξανθός: Ανάγκη να επιμεριστεί το βάρος των περιστατικών covid στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Την ανάγκη να επιμεριστεί το βάρος των περιστατικών covid στα ιδιωτικά νοσοκομεία επισήμανε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Θάνο Σιαφάκα.

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αντέξει το σύστημα υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη πίεση. Και αυτό θα συμβεί μόνο αν υπάρξει ένας επιμερισμός του βάρους των περιστατικών covid στον ιδιωτικό τομέα και στα στρατιωτικά νοσοκομεία» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «έχουν ξεπεραστεί οι αντοχές του ΕΣΥ. Είναι η ώρα της μάχης και την ώρα της μάχης, όλες οι υγειονομικές δυνάμεις της χώρας επιστρατεύονται και δρουν στη βάση ενός κοινού σχεδίου. Ζούμε μία κατάσταση κατάρρευσης του συστήματος υγείας».
Σε ερώτηση αν για τη μεγάλη διασπορά ευθύνονται οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις ο κ. Ξανθός σημείωσε πως «η κυβέρνηση, αντί να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και να αναλάβει τις ευθύνες της, ακολουθεί μία γραμμή μετάθεσης ευθυνών στην αντιπολίτευση. Σε λίγο θα επιτεθεί και στους επιστήμονες και στη νεολαία και στην κοινωνία».

Ωστόσο, επισήμανε πως «κάθε συγχρωτισμός αυτή την περίοδο, έχει τον δυνητικό κίνδυνο της μετάδοσης του ιού. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όμως οι πιο κρίσιμες εστίες μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι εργασίας, διότι εκεί μεταδίδεται ο ιός και βέβαια στα ΜΜΜ».

Διευκρίνισε πάντως, ότι: «δεν μπορεί κάποιος, να θεωρεί ότι κάποιες μορφές κοινωνικής συνεύρεσης δεν συμβάλλουν στην έκταση της πανδημίας. Το ερώτημα είναι η υπεύθυνη κυβέρνηση που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και που αυτή δίνει τον τόνο στο κοινωνικό κλίμα, πώς συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Είναι δυνατόν με κλειστά τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση να ανοίγει ζήτημα πανεπιστημιακής αστυνομίας και να νομοθετείται έτσι η τοποθέτηση αστυνομικών;» διερωτήθηκε ο κ. Ξανθός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα