Αμβέρσα: «Παραλύει» το λιμάνι από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Εκατοντάδες αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το λιμάνι της Αμβέρσας την Τρίτη, απαιτώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, με αξιωματούχους να αναφέρουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του δεύτερου σημαντικότερου εμπορικού λιμανιού της Ευρώπης.

Οι Βέλγοι καλλιεργητές και παραγωγοί ακολουθούν τις κινητοποιήσεις άλλων Ευρωπαίων συναδέλφων τους, οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα κλιμάκωσαν τις διαδηλώσεις και τα μπλόκα, απαιτώντας γενναία μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.

«Οι λειτουργίες έχουν διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε στο Reuters ο Στέφαν φαν Φράεχεμ, διευθυντής της ένωσης λιμενικών εταιρειών Alfaport VOKA. «Κανένα φορτίο δεν μπορεί να παραδοθεί ή να παραληφθεί, καθώς τα φορτηγά έχουν ακινητοποιηθεί, ενώ οι εργαζόμενοι εισέρχονται μόνο μετά από μεγάλη αναμονή».

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό κοστίζει στις εταιρείες που εργάζονται στο λιμάνι εκατομμύρια ευρώ «για μια σύγκρουση στην οποία δεν συμμετέχουν».

Ανησυχία για τον εφοδιασμό

Οι καθυστερήσεις που προκαλούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη διακίνηση εμπορευμάτων έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, καθώς οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αναγκάζουν τις ναυτιλιακές να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και να επιλέξουν μακρύτερες διαδρομές.

«Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ήδη διαταραχθεί», δήλωσε ο φαν Φράεχεμ. «Τώρα τα πλοία που ήδη εργάζονται εκτός του συνηθισμένου προγράμματός τους φτάνουν σε ένα λιμάνι όπου δεν μπορούν να ξεφορτώσουν. Αυτό αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας».

Εκπρόσωπος του λιμανιού δήλωσε ότι οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία, διακόπτοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας μεγάλες ουρές φορτηγών.

 

Στη Γαλλία, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της χώρας, FNSEA, δήλωσε την Τρίτη ότι οι διαμαρτυρίες που κλιμακώθηκαν τον Ιανουάριο – μπλοκάροντας αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα – θα μπορούσαν να επαναληφθούν εάν η κυβέρνηση δεν κάνει περισσότερα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα