

Στην ερώτησή του, επισημαίνει ότι πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και επιμέρους εκθέσεις των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφουν ότι «το δημογραφικό απειλεί αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα» και ότι «η απειλή του δημογραφικού φρενάρει και την οικονομία των χωρών, προκαλεί οικονομική αφαίμαξη, απαιτώντας πρόσθετες οικονομικές παρεμβάσεις και δοκιμάζει τις αντοχές κρατών και κοινωνιών».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Αυτιάς, «το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών μειώθηκε από 18,1% το 2011 σε 16,3% το 2021», και, επιπλέον, «το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών, υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα αυξηθεί κατά 30%».
«Η γήρανση του πληθυσμού δεν περιορίζει μόνο την ανάπτυξη, αλλά θα διεμβολίζει και κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στο μέλλον και, ως εκ τούτου, απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ.
Με βάση, λοιπόν, αυτές τις διαπιστώσεις ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με «ποια πανευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική παρέμβαση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα», εάν «θα ενισχύσει τις οικονομικές πρωτοβουλίες των χωρών που αναζητούν λύση στο θέμα της υπογεννητικότητας» και εάν «θα προωθήσει οικονομικές και κοινωνικές ενισχύσεις στα νέα ζευγάρια των κρατών μελών της ΕΕ, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά».
Σχετικά Νέα
Κ.Τσουκαλάς: Χρειάζονται λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα όπως η έκπτωση του ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα
Την εκτίμηση ότι οι Έλληνες πολίτες πέρασαν το πιο ακριβό Πάσχα, κάτι το οποίο.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Ουσιαστικό βήμα προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ο συνεδριακός τουρισμός
Το νεόδμητο συνεδριακό κέντρο του Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε πρόσφατα η υπουργός.
Σ.Παπασταύρου: Έρχονται άμεσα επιδοτήσεις για ΜμΕ
Τις προσεχείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο σε ενεργειακά όσο και χωροταξικά.
Θ.Κοντογεώργης: Επιδιώκουμε η ανάπτυξη να επιστρέφει στην κοινωνία με παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα
Τα ζητήματα της οικονομίας – ελληνικής και διεθνούς – ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.