Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τον Τζόνσον να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία

Οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αν το Brexit επηρεάσει τα ιρλανδικά σύνορα και θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον «διαφημίζει» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα του οικονομικού κόστους της αποχώρησης από την Ε.Ε. Ομοίως ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν μια «πολύ ουσιαστική εμπορική συμφωνία».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προωθήσει μια συμφωνία σε ένα εχθρικό Κογκρέσο, εάν απειληθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998.

Με την άνοδο του Τζόνσον στην εξουσία και την αποφασιστικότητά του να εγκαταλείψει την Ε.Ε., η οποία από την πλευρά της επιμένει στην προστασία των ανοιχτών συνόρων μετά το Brexit, το Κογκρέσο φαίνεται επίσης αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη συμφωνία ορόσημο, εγγυήτρια της οποίας είναι οι ΗΠΑ.

«Η αμερικανική διάσταση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής είναι απαραίτητη», δήλωσε στην «Guardian» ο Ρίτσαρντ Νιλ,  συμπρόεδρος του 54ου Σωματείου Φίλων της Ιρλανδίας στο Κογκρέσο.

«Εμείς εποπτεύουμε όλες τις εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε ο Νιλ και υπογράμμισε ότι μια τέτοια πολύπλοκη εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερα ή πέντε χρόνια, ακόμη και χωρίς το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον έφθασε στο Μπέλφαστ χθες το βράδυ και είχε ευθύς αμέσως μία τετ α τετ συνάντηση με την Αρλίν Φόστερ, την ηγέτιδα του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος στο οποίο στηρίζεται για την πλειοψηφία του στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το Brexit θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών σήμερα, καθώς ο Τζόνσον προωθεί τη νέα στρατηγική του απειλώντας τις Βρυξέλλες ότι δεν θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν δεν αφαιρεθεί το επίμαχο κομμάτι του backstop από τη συμφωνία αποχώρησης.

Η Ε.Ε. επιμένει σε αυτό μέχρι κεραίας, προκειμένουν αποφευχθούν τα σκληρά ιρλανδικά σύνορα και οι συνοριακοί έλεγχοι. Υποχρέωση της Βρετανίας, βάσει του backstop, είναι να παραμείνει πιστή σε ορισμένους κοινοτικούς κανόνες, σε περίπτωση που κατά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών – εφόσον υπάρξει Brexit και όχι no deal Brexit – και οι δύο πλευρές αποτύχουν να συμφωνήσουν σε μία μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Έπειτα από τις χθεσινές αντιδράσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ ωστόσο, ο Τζόνσον υποχώρησε κάπως από την αδιαλλαξία των προηγούμενων ημερών, υποστηρίζοντας ότι σε τελική ανάλυση στόχος πρωταρχικός της κυβέρνησής του είναι ένας συμβιβασμός με την Ένωση και ένα Brexit με συμφωνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα