Αμερικανικό Πεντάγωνο: Δεν έχουμε ενδείξεις για χρήση ρωσικών όπλων λέιζερ στην Ουκρανία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει όπλα λέιζερ στην Ουκρανία, μετά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι έριχνε εκεί στη μάχη μια νέα γενιά ισχυρών λέιζερ για να χτυπήσει εχθρικά drones.

“Δεν έχουμε καμία ένδειξη για τη χρήση λέιζερ, τουλάχιστον οπλισμένων λέιζερ, στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει τίποτα που να επιβεβαιώνει αυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, αρμόδιος για τη στρατιωτική ανάπτυξη, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα είχε αναπτύξει μια νέα γενιά όπλων λέιζερ που θα έκαιγε τους στόχους τους, με ένα πρωτότυπο που ονομάζεται “Zadira” να χρησιμοποιείται στην Ουκρανία.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι δημοσίως γνωστό για αυτό το όπλο, αλλά το 2017 τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom βοήθησε στην ανάπτυξή του. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι συνέκρινε κοροϊδευτικά τις αναφορές για τα ρωσικά λέιζερ με τα λεγόμενα θαυμαστά όπλα που παρουσίασε η ναζιστική Γερμανία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ήττα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Βλέπουμε ότι στον τρίτο μήνα ενός πολέμου ευρείας κλίμακας, η Ρωσία προσπαθεί να βρει το «θαυματουργό όπλο» της… όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα την πλήρη αποτυχία της αποστολής», είπε ο Ζελένσκι την Τετάρτη.

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα