Αμελητέες μεταβολές για το πετρέλαιο εν μέσω συζήτησης για το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Με αμελητέες μεταβολές κινήθηκαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέταζε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στη τιμή του ρωσικού αργού, σε υψηλότερο πάντως επίπεδο από εκείνο που αναμενόταν, την ίδια ώρα που οι ενδείξεις για “στενή” προσφορά διεθνώς εντείνονται.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες διαπραγματεύονται για το πόσο αυστηρός πρέπει να είναι ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στις δια θαλάσσης εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με την προτεινόμενη τιμή να κινείται μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει υπέρβαση των διαφορών εντός ΕΕ, τόνισαν στο πρακτορείο Bloomberg πρόσωπα με γνώση της κατάστασης.

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι ένα αρκετά υψηλό πλαφόν μειώνει τις πιθανότητες ρωσικών αντιμέτρων, αν και κατέγραψε σκεπτικισμό για το κατά πόσον ο μηχανισμός που εξετάζει μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

Οι αντίρροποι άνεμοι στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη απειλούν εξάλλου την ενεργειακή ζήτηση. Στις ΗΠΑ, οικονομολόγοι της Federal Reserve ενημέρωσαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ύφεσης μέσα στο 2023 έχει αυξηθεί στο 50%, εν μέσω περιβάλλοντος αυξανόμενων επιτοκίων. Στην Κίνα, οι αρχές κινούνται επιθετικά για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19, διατάσσοντας lockdown και περιορισμούς στις μετακινήσεις, καθώς τα ημερήσια κρούσματα άγγιξαν τις 30.000 – περισσότερα από οποτεδήποτε άλλοτε στη διάρκεια της πανδημίας.

“Μια στατική τιμή γενικά δε λειτουργεί”, δηλώνει ο Keshav Lohiya, ιδρυτής της συμβουλευτικής Oilytics. “Προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Είτε συμπιέζεις τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στο μηδέν, κάτι που οι παγκόσμιες αγορές αργού δεν το θέλουν ή αφήνεις το ρωσικό πετρέλαιο να ρεύσει χωρίς περιορισμό”.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 7 σεντς, στα 85,34 δολ. το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου κέρδισε 3 σεντς, στα 77,97 δολ. το βαρέλι, χωρίς να υπάρχει επίσημο κλείσιμο λόγω της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Το αργό καταγράφει απώλειες τον Νοέμβριο, χάνοντας τα κέρδη που πραγματοποίησε τον Οκτώβριο, όταν οι χώρες του καρτέλ του OPEC και οι εταίροι τους στον ευρύτερο OPEC+ αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή.

Μολονότι το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό αργό θεωρείτο ότι θα λειτουργούσε ενισχυτικά προς τις τιμές, αφού θα οδηγούσε σε μείωση της προσφοράς, ένα υψηλό επίπεδο τιμής-ορίου τελικώς μπορεί να έχει αμελητέα επίδραση στην αγορά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα